tisdag 30 juli 2013

En 3:a!

Igår hade jag egentligen tänkt rida fram lite kort ute innan banarbete, men vi körde hela arbetet ute istället. Gjorde galoppjobb med långa galoppsträckor med mycket arbete. På hemvägen testade jag att göra tydliga byteshjälper och vissa tog hon direkt. Ina är en sådan häst som alltid är fullt fokuserad på banan och i ridhus då hon vet att där är det bara arbete som gäller, men ute i naturen kan fokuset försvinna lite på raksträckorna, därför är det supernyttigt att sitta och träna svårare grejer på en stig rakt fram!

Jag fick inte riktigt till något högerbyte då hon inte gärna ville lägga om bogen rätt som hon så enkelt gör i det lätta bytet, så jag testade en ny taktik; På stigen kommer ett litet men dock "S", så jag tog vara på dessa två små svängar för att flytta Ina rätt. Vi kom i höger galopp, samling, klockrent byte, red vänstergaloppen samlat i tre språng och bad sedan om ett byte till höger (det svåra) och poff så satte hon även där ett klockrent byte! Att det dessutom var på en "serie" gjorde det ju hela inte sämre :)!!


Duktiga lilla tjej, du blir duktigare och mer säker för varje dag!

måndag 29 juli 2013

Nu står vi med...

... i vår första MsvB-startlista :) Gripens på lördag!



söndag 28 juli 2013

4 år...

Med min fina lilla Ina! Tänk vilken resa vi gjort tillsammans...


torsdag 25 juli 2013

Back to buisness

Min 3-veckorssemester (med två dagars mellanlandning i Uppsala) har varit underbar på alla tänkbara sätt! Även om man såklart önskar att den kunde hålla på för evigt så har den ändå gjort mig mycket gott :)

Sedan i söndags är jag tillbaka i Uppsala igen och har satt igång Inas träning vilket är så roligt!! Både Sandra och Malin har gjort ett fantastiskt jobb med att ta hand om och motionera henne under min frånvaro. Hovbölden läkte jättebra, så hon stod en dryg vecka i sjukhage, men sedan dess har hon blivit riden hela tiden vilket var min plan också :)

Nu har vi blandat långa galoppjobb ute med ordentliga dressyrpass och hon känns jättefin hela hon! Man kan inte tro att hon ej gått några dressyrpass sedan slutet av juni :) Men som sagt, hon blev aldrig avställd för sommaren (förutom ofrivilligt en vecka pga hovbölden) utan har hållits igång enligt alla konstens regler! Jag har ökat havren rejält mot vad hon fick under "semester-perioden" och jag märkte stor positiv skillnad redan dagen efter ökningen :)!

Idag var hon perfekt i ork och tryck, så duktig!! Vi tränade i ridhuset på morgonen och det var jätteskön temperatur där inne + att vi slapp steksol och insekter. Det målades utanför på kortsidan av ridhuset och eftersom plankorna inte sitter helt tätt såg man massa läskiga siluetter som rörde sig. Så för att inte få en tokspänd häst red vi på 4/5-delar av ridhuset vilket Ina tyckte var en bra deal ;)! Men på slutet av passet gick hon snällt och avslappnat förbi även den kortsidan, sån duktig tjej!
Vi jobbade skolor och mycket galopp, jättefin i kroppen! Jobbade även på med byten och just nu mest att hon ska vänta på min byteshjälp. Lite krångligt är det i svåra varvet med benen... Hon vill ju göra rätt och perfekt, så hon taggar upp sig lite för mycket där och så blir det kruxigt istället. Försökte då flera gånger att byta från förvänd på långsidan, men det blev mest hopp och skutt... Då testade jag att rida som i MsvB:4an; förvänd genom hörnet, rakställ, och byte mitt på kortsidan, och vips så satte hon ett klockrent byte i svåra varvet :D!! Då vart det lätt sits och massa klappar och beröm med rösten. Hon fick då galoppera på några varv efter eget önskemål och sedan avslutade vi. Fortsättning imorgon :)!

Om 1,5 vecka debuterar vi MsvB... Yes!



måndag 15 juli 2013

Fyndat på Equeen

Nu har jag varit uppe i sommarstugan i 5 dagar och det är så lugnt och mysigt! Idag var första regndagen, så då har jag passat på att åka till Birsta City :) Birsta är det absolut största köpcentret i Norrland och är dessutom det mest expanderade köpcentret norr om Hamburg..!

Eftersom jag inte har kunnat åka till Falsterbo gjorde jag ett årligt besök till Sundsvalls bästa hästsportbutik Equeen. Jag ÄLSKAR den butiken då den är stor med ett otroligt brett sortiment av bara kvalitétsutrustning! Det är en Equality Line-butik så något annat än bra grejer finns inte ;) De har bland annat Kingsland, HV Polo, Equiline, Eskadron, Catago, Pikeur, John Whitaker, Spooks, Mias med flera.

De hade jättemycket nedsatta produkter och jag lyckades göra några riktigt bra fynd!


Helskodda tävlingsbyxor, JW (stretch) 1000:- 799:-




Tjocka stallpaddar (x4) Jacson 249:-


Dressyrschabrak, air-system 599:- 299:-

Mittraden med "air condition"




onsdag 10 juli 2013

Jag är inte rädd för erfarenhet

Rubriken låter kanske lite märklig, men det är precis de orden jag menar. Det finns många åsikter om när man bör gå upp en klass på dressyrtävlingar. Vissa anser att man inte bör starta förrän allt på en viss nivå sitter helt perfekt, men jag håller inte med om det. Självklart ska man inte gå upp en klass om ekipaget inte alls är redo, som till exempel att ett ekipage som kvalat till MsvB och startar det utan att ens ha börjat träna byten. Det jag menar är att även "gröna" ekipage borde komma ut på tävlingsbanan mer för att skaffa sig  erfarenhet på den nya och svårare nivån.

Enligt min åsikt kan man träna hur mycket som helst hemma och man lyckas ändå i stort sett aldrig få till det exakt lika bra på tävling. Anledningen till det kan ju vara att starten sker i en annan miljö än "hemma" och det tillkommer ju väldigt ofta spänningar (bra och dåliga) hos både häst och ryttare vid en tävlingsstart. Det går alltså inte att "träna på att tävla" genom träningar hemmavid, utan man måste komma ut för att göra det. Nu är vi hittills anmälda till tre stycken MsvB-starter i augusti, en MsvB:3 och två MsvB:4. Idealet hade såklart varit att börja med MsvB:2 där svårighetsgraden är lägre med färre byten, men när det inte finns några sådana klasser förrän i september, ja då är det bara att åka ut och suga in sig erfarenhet i svårare klasser om man vill starta redan i augusti.
Detta upplägg tycker jag gäller både för häst och ryttare. Om inte annat behöver man alltid ett par starter på sig innan man kommit in i det nya "programupplägget" då till exempel ett MsvC-program skiljer sig avsevärt från ett MsvB-program. Allt kommer mycket snabbare och tajtare i en MsvB så det gäller att verkligen ha tungan rätt i mun och ha en lyhörd häst för att kunna "hinna med allt" korrekt. Så där behöver man ju få lite erfarenhet i och med att komma in i det nya programtempot.

Med Ina har jag redan från början kört på devisen "Ut i världen och skaffa erfarenhet och världsvana". Det var ju extra viktigt med henne eftersom hon bara stått med föl i sina första 8 år i livet. Jag började ju rida och utbilda Ina 26 juli 2009 då hon var outbildad. Den 26 september var hon ute på sin första tävling och på den vägen har det varit. Och se vart vi har kommit nu :)

tisdag 9 juli 2013

Sko och sula på!

Idag har bästa Sara slagit på skon med tjära och sula så nu är hoven fullt munderad igen  Ina hade ingen värme alls i hoven idag, alltså bra att få gå ut i mjuk gräshage igen igår ! Imorgon ska hon börja ridas igen vilket vi alla är glada över!

Imorgon åker jag vidare till sommarstugan och fortsätter min semester där i 1,5 vecka. Jag känner nu när 1,5 vecka av semestern är avklarad att min kropp och psyke verkligen var i extremt stort behov av semester och nedvarvning... Så nu blir det till att ladda batterierna inför höstens jobb och tävlingar !


måndag 8 juli 2013

Frisk häst :)

I söndags kväll kom jag hem från Kreta. Hästen min är nu frisk i sin hov och hon blev mer än glad då jag gladeligen kunde släppa ut henne och Aida i sommarhagen igen efter 1,5 vecka i sjukhagen 

Lite småöm i hoven bara, men hon ska snart få på sin sko med sula så kommer all ömhet försvinna 