lördag 29 juni 2013

En veckas semester!

Nu har jag jobbat som ett djur i 2 dygn för att få allt med Ina att klaffa inför min utlandsresa imorgon. Helt slut i både kropp och huvud, men nu verkar det som att jag kunnat förbereda allt samt har en hel hög med snälla människor som kan hjälpa till vid behov om det behövs :) Ni är guld värda! Så nu kan jag åka iväg till Kreta för en veckas total avkoppling utan mardrömmar om 3-gradig hälta, honbensfrakturer och senskador, för det var ju "bara" en hovböld :) Sandra har nu hand om Ina medan jag är borta, så det är hon som får bistå som sjuksköterska samt uppassare ;) Känns tryggt att lämna min pålla i hennes händer!

Jag ska åka en vecka till Platanias som är en liten ort utanför Chania, Kreta. Jag LOVAR att jag kommer ha det helt underbart, för jag är verkligen i stort behov av en rejäl semester och många uppvilande dagar. Bloggen kommer inte uppdateras medan jag är på Kreta.


Min semester är 4 veckor, så när jag kommer hem slutar den inte för det, utan då blir det färd upp till min älskade sommarstuga igen! Så ska jag inte kunna bli uppvilad nu ja då vete tusan! Under tiden jag är uppe i Sundsvall kommer Sandra och Malin att ha hand om damen :) Hoppas hon får bli kry snart så hon får återgå till sin hage igen! Så här söt och glad var hon i vilket fall idag när hon fick gå ut i sjukhagen tidigare än beräknat. Så bra med snustorra marker då man har en häst med hovböld som ska torka ;)





Min stackars tjej....!

Ja, som jag sagt förr; man ska passa sig för att säga att man är glad... Fick semester igår vilket är UNDERBART! Tyvärr startade inte semestern så bra...

Fick samtal på jobbet om att Ina var jättehalt. Hade halvdag så kom till stallet efter 10 och hon kunde knappt gå på vänster framben... Knappt svullen eller varm, ingen feber och pigg med aptit, men; hon kunde inte gå ordentligt.... Fattade ingenting! Jag var ju hos henne på kvällen innan och till och med gnuggat in linement i benen, så jag visste säkert att hon var helt bra dagen innan. Så allt hade hänt i boxen under natten...

Ringde ambulatoriska som kom efter ett par timmar. Öm i benet, lite lite svullen, ingen ömhet i hoven alls. Vi befarade hovbensfraktur eller senskada... Fick då köra in henne snabbt till Ultuna och hon var helt fantastiskt duktig!! Självlastades både i och ur  Väl på Ultuna var det kö till röntgen och ultraljud men en hovslagare kunde på en gång dra av skon och började gräva lite. Hon hade nämligen efter resan börjat få puls i hoven! Ingen skillnad, så grävde lite till, och där fanns nåt! En minimal hovböld på ett ytterst känsligt ställe!! Gröpte ur helt och la på gipsbandage och jag fick ta med henne hem på en gång. Metacam, gipsbyte och box/sjukhage väntar nu kommande vecka då jag är på Kreta...

Hemma lindade jag frambenen som stöd och bakbenen fick BoT-skydd över natten. Och imorse när jag kom till stallet var hon såååå mycket bättre!! Hon har bara undr natten gått från typ hältgrad 3+++ till en 1:a :D Är så lättad!!!!!

För inte nog med att hästen är skadad, det kom med världens sämsta timing med då jag åker till Kreta en vecka imorgon bitti..... Så nu håller jag på att fixa backup-planer och hjälpsamt Eke-folk som är så gulliga och hjälper mig och Sandra :) Älskar hästfolk! Vi är ett släkte sim verkligen ställer upp för varandra utan att blinka :)

Så förhoppningsvis kan jag få koppla av på min utlandssemester utan mardrömmar om frakturer och senskador... Det är inte lätt att vara hästägare alla gånger...





fredag 28 juni 2013

Gullig och uppiggande kommentar!

Igår fick jag en sån gullig kommentar på inlägget med MsvC:2-filmen från Gävle. Den gjorde verkligen min dag :)!
  1. Måste bara lägga in en kommetar, trillade in på din blogg när jag sökte efter MSVC2 starter och fann en video från 2011 på er två (tävling på utebana, väldigt struttigt, många 4or och nollat enkelt byte osv) Men tycker verkligen om upplägget du har med att få se vad exakt dommaren gav på varje rörelse!
    Av nån anledning klickade jag mig dock sedan in vidare på bloggen och såg denna filmen och måste bara få ge dig en stor eloge och beröm. Det ser inte ut som samma häst! Hennes gång har förbättrats avsevärt och hon ser laddad ut och tycks ha roligt på banan! Så sträck på dig och var riktigt stolt =)

    Ps. Ett extra plus i kanten för att du törs vara lite banbrytande med färg på kavajen i den annars så neutrala dressyren, det är jag för feg för ;) d.s

    Jo men visst har det hänt lite under de här 4 åren :)! Och vi har KÄMPAT för det i med- och motvind. Nedan kan man se skillnaden på hur Ina ser ut i samma klass, med två års mellanrum. Då ska man i och för sig komma ihåg att ett av de två åren var ett helt skadeår.... Så utveckling med ett års träning helt enkelt :)

torsdag 27 juni 2013

Programridning MsvB:1

Då var det klart! Inas första "start" i MsvB :) Som jag skrivit tidigare genomförde vi detta ENBART för att få testa på att genomföra ett MsvB-program och för att se om Ina skulle förstå att hon ska byta även på tävling och inte bara hemma i sitt trygga ridhus ;) Only training alltså!

Blev ganska lång framridning, ca 50 min, vilket behövdes. Ina har ju som sagt gått i gräshage hela dagarna och blivit motionerad genom uteritter och kondispass, så egentligen är hon redan inne i sin "semester" och är inte i samma trim som under tävlingssäsongen. Därför satte jag mindre krav på hennes form med ca 1 dm längre tyglar än normalt vid tävlingsridning. Detta gjorde dock att damen kunde vara lite "friare" på både gott och ont haha. Det "onda" var att hon grejade lite mer med munnen och formen samt kunde ta kontrollen lite mer. Men som sagt, bara träning, struntade helt i de få tillfällen hon struttade till ;)

Generellt fin ändå! Har inte hunnit kolla igenom protokollet, men vi hade iaf flera riktigt bra poäng på vissa delar, men som blev neddragna i och med nåt strul i övrigt. Så det kändes jättekul verkligen att det till och med finns MsvB-kvalitéer även med gräsmage och smågalen häst ;)

Och bytena då? Gjorde hon de på banan? Jajamän!! Sån duktig tös!! Det första bytet var helt rent! Övriga tre bytte hon lite efter i bak,en jag är så extremt nöjd ändå! Fortfarande i januari, februari när vi tränade byten sist så hände det titt som tätt att hon inte fick till vä-hö-bytet alls utan bara studsade med ben som var förvirrade. Att hon nu genomför alla fyra byten på banan uran "studs" och krångligheter efter att ha tränat byten kort två dagar innan idag är ju helt otroligt! Hon är så klok min lilla häst och det känns så skönt att jag får bekräftat att jag faktiskt gör något rätt med Inas utveckling ;)

Så NU har Ina semester från banan ända till 21 juli. Det förtjänar hon!




Rensat i TDB...

Nu har jag rensat mina hästalternativ i TDB för att jag ska kunna bli några sekunder snabbare vid anmälningar. Det låter ju helt sjukt med "spara några sekunder", men som det är nu kan man gå från att få en plats i en klass till att bli reserv nummer 43 på bara några sekunder....

Men jag kan ju säga att det kändes MOTIGT att klicka i den här rutan :'(

Min älskade lilla skrutt vad jag saknar dig!!

onsdag 26 juni 2013

Sista rycket...

Igår tog jag och Ina ett ordentligt dressyrpass i ridhuset. Det kändes märkligt att rida där inne igen eftersom vi hållit oss utomhus ända sedan april/maj i stort sett :) Men igår så gassade solen nåt så väldigt (25 grader i skuggan) så det var väldigt skönt att träna ostört i ridhuset utan solgass och insektsbett. Dessutom behövde jag en större yta att träna på.

Kortare framridning än normalt eftersom hästarna redan är varma i kroppen av temperaturen. Så istället för att köra slut på Ina under uppvärmingen joggar vi lite lätt i alla gångarter cirka 5 minuter. Ina kändes ganska fin från början. Om sommaren när hon går ute mycket och äter massa gräs blir hon ofta lite segare och inte lika "flashig" i början av passet, men hon kändes faktiskt rätt taktmässig redan från början.

Jag ängnade hela passet till att träna byten. Hon har ju inte tränat byten sedan februari utan endast fått jobba förvänd för att den skulle sitta perfekt under Division II och alla kvalförsök. Dock har jag en duktig och smart häst som kom ihåg jättebra vad galoppombyten var ;) Hon har ju fått träna det i så många omgångar nu, så många poletter har hunnit falla ned :) Hon gjorde väldgit många byten riktigt bra! Det "enkla" varvet höger till vänster känns hon fantastiskt fin i, i stort sett befäst! Helt balanserad, kastar eller lutar sig inte alls och byter på hjälpen. Däremot är ju vänster till höger lite svårare och hon ville gärna luta sig mot nya bytessidan och byta innan min byteshjälp. Men det här var ju första riktiga träningspasset med byten igen sedan 4 månader tillbaka och hon bytte oftast rent ändå i svåra varvet, men väldigt "luftigt" haha ;) En gång höll jag på att flyga ur sadeln totalt för hon var tvungen att sträcka ut heeela kroppen åt alla håll i bytet.


Vi ska ju rida MsvB:1 imorgon på UPK då det är programridning. Jag ser det som ett jättebra tillfälle att få ett MsvB-program på papper och att få rida igenom det för domare. Men eftersom vi knappt hunnit komma igång med MsvB-träningen så har jag NOLL krav, bara träning precis som en programridning är till för. Men det jag menar är att om alla 4 byten går helt åt skogen så har vi i vilket fall fått testa på att genomföra dem i lite mer tävlingsmässiga former. Och om vi skulle sätta något riktigt bra är det ju kalas!

Bästa citatet ever!!
Det är alltid det mest optimala att hinna starta en gång i en ny svårare klass om man tänkt att gå upp dit till nästa termin. Då har man avslutat med att få ett protokoll i handen som man kan ha nytta av under sommarens träning inför augusti då "allvaret" startar :)

måndag 24 juni 2013

Malin ridit Ina

Min sista vecka i sommarstugan kommer Malin, som är en av mina absolut bästa vänner, att ha hand om Ina. Idag kom Malin ut till Eke så jag kunde gå igenom alla rutiner och visa vart allt fanns. Självklart fick hon provrida Ina med och det gick alldeles utmärkt! Tror de kommer trivas fint tillsammans :) trots att Ina inte fått spurta av sig på flera dagar så var hon fantastiskt snäll som vanligt.

Känns så bra att ha så pålitliga och duktiga "Ina-vikarier" när jag är på semester! Det är så viktigt att jag kan känna mig trygg så att jag kan koppla bort ALLT vad vardag heter under semestern så uppladdningen av batterierna fungerar :)




Sista veckan innan Inas träningsvila

Jag har haft en helt underbar midsommarhelg uppe i min sommarstuga! Jag ville verkligen inte åka därifrån, men verkligheten och arbete kallar tyvärr.

Midsommarafton ute i Skatans fiskrökeri utanför Sundsvall
Denna vecka är den sista innan Ina kommer få sin träningsvila. Hon kommer att bli riden hela tiden när jag är borta, men endast uteritter och konditionsträning för att hålla igång mage, flås och muskler. Hon blir för övrigt extremt uttråkad om hon ställs av helt och hållet, så det passar inte denna dam :)

På torsdag ska vi för övrigt genomföra vår första (inofficiella) start i MsvB, nämligen på en programridning hos UPK. Man får välja vilket program man vill som går på kort bana, så vi ska rida MsvB:1. Blir jättebra träning att få rida igenom det för domare, få sitt protokoll och även få prata direkt med domaren efteråt. Då vet vi vad vi behöver tänka på inför vår riktiga premiärstart i MsvB i augusti :)!



torsdag 20 juni 2013

Midsommarledig ryttare och häst!

Idag när jag hämtade Ina i hagen, då kom hon fram till mig frivilligt (!) och såg jätteglad ut. Detta är alltså en dam med mycket "image" som brukar låtsas se jättearg ut och vägrar låta sig fångas den första minuten man försöker. Jag kände mig alltså lite stolt när hon kom fram till mig idag! Sedan blev jag nästan helt blown away när jag skulle gå ut ur hagen. Vi stod en bit in och jag hade borstat och kliat ordentligt på henne vilket var väldigt populärt :) Sedan när jag tog flygspray, borste och började gå mot grinden, då gick hon med mig, återigen helt frivilligt! Detta låter kanske inte så häftigt, men Ina har ALDRIG gjort något sådant här tidigare!! När hon är i eller släpps i hagen vill hon absolut inte bli fångad, ännu mindre följa efter en som en liten hund. Så jag blev helt rörd i mitt hjärta då det var bland den finaste kärleksförklaring just Ina kunnat ge till mig :)
Älskar dig min fina underbara snälla häst!!!

Snart kommer jag och min familj köra upp till vår sommarstuga utanför Sundsvall. Det kommer bli en helt underbar skön långhelg över midsommar och jag har längtat till den så mycket!! Bästa Elin kommer att ta hand om min lill-tjej när jag är borta, så hon är i de tryggaste händer man kan tänka sig :).

Hoppas alla ni där ute får en jättebra midsommar med massor av soooool och ledighet!!

onsdag 19 juni 2013

Nöjd häst

Någon är ganska nöjd över att få en semesterperiod med gräshage och väldigt lite träning, bara utejobb. Att dessutom få manikyr och nya skor av Sara idag gjorde det hela inte sämre. Hon är så cool att sko, står och sover och vill bli kliad och myst med. Ibland tycker hon Sara är väldans jobbig som inte kan bära hela henne då Ina alltid vill stå och vila med ett bakben, även när ett framben är uppe... Bra där hästen!

Men som sagt, hon är en extra nöjd och glad liten dressyrhäst just nu :)

Planerar höstens tävlingar

Nu är höstplaneringen i full gång! Många tävlingar som går i augusti är det ju snart dags att anmäla sig till liksom :) Ingen rast och inge ro haha.

Vi är redan anmälda till vår första MsvB-start tillsammans och den kommer gå av stapeln hos Gripes RF den 3 augusti då vi ska rida MsvB:3. Hade gärna börjat med 2:an egentligen, men i brist på den klassen så får man "ta det som finns". På något sätt lyckades jag få en plats i klassen trots att det bara fanns 5 platser (Meeting). Jag hade ju MER ÄN GÄRNA åkt på hela meetinget fredag-söndag eller lördag-söndag, men tyvärr har jag inte råd just nu med uppstallningsavgiften, så vi kör på en endagstävling istället. Hoppas på att kunna ha råd att åka på något meeting lite längre in på tävlingshösten istället.


 Nu har jag i vilket fall en preliminär planering och vi har många roliga starter inplanerade och det är bara MsvB-starter :) En dröm som äntligen blivit sann för mig och Ina...

tisdag 18 juni 2013

Inas comeback 2013

Jag stod och tittade på Inas rosetter som hon har samlat på sig nu under denna vår. Det är helt sjukt vilken comeback hon gjort, hela 9 rosetter och placeringar (inkl. lagplaceringarna) på regional nivå har vi lyckats prestera från april till nu!




Jag var tvungen att skriva ner våra tävlingsresultat nu för våren som gått och det blev en trevlig sammanställning måste jag säga :) Stolt över min lilla tjej!



Datum
Plats
Klass
Resultat
24/3
Lurbo
MsvC:1
59,4%
14/4
Harbo
LA:4
63,3%
14/4
Harbo
MsvC:1
59,1%
18/4
Segersta
MsvC:2
60,4%
20/4
Heby
LA:3
67,3% 6:a
21/4
Jälla
0.80 m
4 fel
27/4
Storvik
MsvC:1
61,8%
5/5
BRF
LA:3
64,6% 6:a
26/5
Lurbo
LA:4
68,5% 2:a
28/5
EFRK
MsvC:1
57%
28/5
EFRK
MsvC:2
65,8% 4:a
2/6
GFRK
LA:4
56,8%
2/6
GFRK
MsvC:2
65% 3:a
8/6
Hagbylund
LA:1
70,8% 1:a


måndag 17 juni 2013

Tvättstuga

Nu håller jag på att tvätta stora partier hästgrejer. Man får passa på under tävlingsuppehållet!

Igår gick en vit maskin med tävlingsbyxor, prislindorna och Catago-skydden, blev så vitt och fint :)!

Nu håller jag på att tvätta täcken, ett sommarregntäcke och insektstäcket. För er som vill ha ett tips vid täckestvätt, se här;

För att inte spännena ska lossna och fastna i maskinens hål, sått runt en vanlig knopp-snodd runt det fastsatta spännet- voila!


Hela UPK:s Division 1-lag färdigkvalade!

Ett av årets mål jag satte upp för mig och Ina i år är att genomföra Division 1-serien som går under hösten. Vi som ekipage blev ju färdigkvalade till MsvB nu under våren och igår under Håbos regionala meeting lyckades även tre till av mina klubb- och lagkamrater att sätta sista kvalet :)!

Vi är 5 stycken från UPK som vill rida i Division 1 och det är ju jättebra att vara ett extraekipage eftersom skador och andra oplanerade händelser kan uppkomma som vi alla vet.... Den enda som har MsvB-erfarenhet av oss är Malin och Remi som har tävlat på den nivån i några säsonger. Vi övriga ekipage är ju helt gröna på MsvB-nivå, men de flesta av oss har dock tävlat på denna nivå eller högre tidigare i livet på andra hästar. Jag själv har tidigare tagit upp Karin och Lola till MsvB.

Tyvärr är det bara UPK och Segersta som anmält sig till höstens serie i Division 1. Om inte minst två till lag anmäler sig innan 1 augusti kommer serien att ställas in :(.....! Jättetråkigt ju när jag och Ina äntligen lyckats ta oss hit. Förra året var det nog rekordmånga lag i denna serie, så tyvärr är det nog stort generations- och uppklassningsskifte på denna nivå i år...

Så en efterlysning till Upplands klubbar:  
ANMÄL ER TILL DIVISION I INNAN 1 AUGUSTI!!!

Här har vi i vilket fall UPK:s hela MsvB-styrka!:

Malin Aldal- Remi (Foto: Ulrika Pernler)

Ulrika Pernler- Unico (Foto: Emilie Wass)

Gabbi Pernler- Skywalker (Foto: Ulrika Pernler)

Emilie Wass- Onina (Foto: Rebecca Hamnstedt)

Birgitta Lilja-Pettersson- Poli Oreo (Foto: Ulrika Pernler)

söndag 16 juni 2013

Firat fina Anna!

Igår åkte vi till Norrtälje och hade en "försenad" möhippa för min fina Anna! Hon blev extremt överraskad och jätteglad :D Vi hade väldigt roligt tillsammans hela dagen och vi fick superhärligt väder. Min stora favorit under dagen blev definitivt chokladprovningen på Sundsta Säteri. Trodde aldrig att chokladvärlden var så stor, nu kommer jag alltid vara överkräsen vid chokladköp haha :)



torsdag 13 juni 2013

Vad jag faktiskt vann....

I rapporten från tävlingen i lördags skrev jag ju att jag vann något mer än bara segertäcket och rosetten. Jag visste inte själv att jag hade vunnit något speciellt, men just till min klass fanns en väldigt bra sponsor!

När en funktionär hjälpte mig att klä på Ina segertäcket sa hon "Vilket fantastiskt pris du har vunnit då!". Jag förstod inte riktigt vad hon menade och sa "Äh... Ja... Vad har jag vunnit?". Jag var ju överlycklig över att vinna klassen, så fattade inte att det fanns mer att glädjas åt ;) Då sa funktionären; "Du har ju vunnit ett par ridstövlar!" Whaaat??? Ridstövlar? När? Var? Hur?

Det visade sig att en utställare under tävlingen, företaget Marques & Vieira (http://www.exclusiveshoes.se), även sponsrade LA:n. Och priset skulle gå till vinnaren, vilket var ett par måttbeställda ridstövlar från deras sortiment!! Så efter att vi ridit klart ärevarvet fick jag gå till deras monter och kolla lite på vilka modeller de har.
Den här modellen är nog den jag kommer att välja!
De hade inga vanliga dressyrstövelmodeller, men däremot flera som kan bli riktigt snygga till hemmaträning! Dessutom i supersnygga rödbruna nyanser som jag älskar :)!! Så även om jag inte kommer att kunna ha de som tävlingsstövlar så känns det ändå som att jag fick en liten belöning efter alla problem jag har haft med mina tävlingsstövlar som jag sprängt dragkedjan på 3 gånger...

Detta var i vilket fall det coolaste tävlingspris jag någonsin vunnit!!

Bilder omgång 2

Här kommer några fler bilder från Hagbylund....