torsdag 31 januari 2013

Hur söt kan man bli ;)?







Det tar sig med bytena!

Igår red jag ett dressyrpass på träns i ridhuset. I början var Ina ganska het (hon är det numera...) och var inte riktigt med på noterna om att dämpa sig och försökte slå sig ifrån formen, och då menar jag verkligen slå ifrån sig! Jag fortsatte ändå att vara kontinuerlig och visade hela tiden vilket tempo och takt jag ville ha och hon blev efter några minuter mycket bättre!
Nu har hennes högersida av halsen (eller högra delen av hjärnan kanske?) äntligen släppt så att jag kan ställa och böja mycket utan att hon får ett "spätt" genom kroppen så nu gick det att RIDA! Jag ville inte sitta och kräva massvis i sidorna när hon äntligen har börjat släppa efter, så vi körde lite bytesträning istället bland annat.

Först lade jag in ett byte då jag vände snett igenom och från höger till vänster (det enklare varvet) gjorde hon rena byten på en gång med fin bibehållen samling och lagom med tryck både före och efter bytet. Så duktig!
Från vänster till höger däremot så var det lite svårare att hålla reda på tassarna och hon ville gärna skruva sig som en makaron istället. Så jag bytte taktik och gick in i vänster galopp i höger varv (alltså förvänd galopp) strax innanför spåret. Jag red ungefär ett halvt varv i förvänd och mitt på ena långsidan ställde jag om och bad om ett byte- som hon då gjorde helt rent! Ganska mycket tryck i bakfötterna, men hon gjorde det helt rätt! Samlingen kommer senare då hon är mer säker på det svårare bytesvarvet. När hon då kommit igång med bytestänkandet även i det varvet testade jag åter att rida som snett igenom för att se om "poletten fallit ner". Jag red henne väldigt rak i kroppen och förberedde med lite lätt ställning åt höger med bibehållen samling och sedan bad om ett byte med hjälp av en tydlig ytterskänkel och poff så satt det! Hon fick även där väldigt mycket tryck i galoppen direkt efter, men då ställde jag mig upp och bara klappade om hennes hals så hon fick känna sig duktig som gjort helt rätt.



Idag hade jag tänkt hoppa lite, men vi får se om det blir hoppning eller galoppjobb ute, för jag fick precis ett SMS från Nina som undrade om jag ville träna imorgon kväll :) Och såklart vill jag det!! Så för att Ina inte ska behöva gå i ridhuset 3 dagar i rad kör vi kanske på en utegalopptur istället. Fast att hoppa dagen innan en träning brukar vara grymt bra och Ina ser inte hoppningen som likadant "ridhusjobb" som i dressyren eller hur man nu ska beskriva det ;) Så idag laddar vi upp inför träningen imorgon med antigen galoppintervaller eller hoppträning!

onsdag 30 januari 2013

Veckans träning

Så här ser min och Inas träning ut preliminärt för denna vecka:


Gårdagen

Kom hem sent igår efter gymmet, så det blev kvällste och sen sängen, mör och fin i kroppen...

Ina sköttes först såklart och hon verkade pigg så det blev ett HÄRLIGT galoppjobbpass ute! Hon var mycket mjukare idag än sist och var mer villig att arbeta medan hon fick långgaloppera :) Vi avslutade med några RENA byten innan vi joggade hemåt. Tänk att hon börjar få ihop fötterna och huvudet även i det svåra bytet med (vä till hö)! Nöjd tjej!

Sedan körde jag hem fort för att laga middag, äta och byta om då jag skulle bara i gymmet senast 18.15. Jag hade ett vägledarmöte med en jättetrevlig tjej som hjälpte mig att visa de maskiner som hon trodde skulle passa bra till mig som har så mycket ledproblem bl.a. Körde sen ca 30 min armar för att sen träna DanceAerobic-passet som började 19.30. Ganska svår koreografi även idag, men jag fick bättre kläm på det än igår. Svetten drypte men jag blev aldrig sådär "Jag är så trött att jag blir anfådd och orkar inte mer". Har fått bra flås av all innebandyträning tror jag :)! 1 timme höll vi på, ganska lagom.

Ikväll blir det vila från gymmet men hästen ska få gå ett dressyrpass på kvällen :)


tisdag 29 januari 2013

Ina får välja

Wierd weather..... Från -20 till +2 grader över en natt blev övergången för någon dag sedan. Hoppas inte underlaget ute blir för dåligt igen :(

Idag ska Ina få välja mellan dressyr eller galoppjobb ute. Om hon kunde prata skulle hon såklart välja utegalopp men jag tänkte gå på om hur pigg hon verkar vara. Är hon väldigt pigg vid intaget blir det utomhus men verkar hon väldigt lugn kör vi ett dressyrpass i ridhuset. Båda alternativen är bra!

Gårdagens träning var rolig men svår i koreografin... Får träna hemma till nästa gång. Svettigt var det i vilket fall och fint mör i vaderna blev man idag med ;) Det var förresten "DanceStep" igår och inte "DanceAerobic" som jag trodde. Ikväll mellan häst och kvällsfodringen lite senare på kvällen ska jag sitta med en person från SATS och lägga upp min träningsplanering och sen köra ett styrkepass. Måste lära mig hitta överallt och testa alla trevliga maskiner :)

måndag 28 januari 2013

Nystart med nytt gym!!

Från och med idag aktiveras mitt nya gymkort på mitt nya gym. Jag har ju ända sedan 2010 tränat hos Friskis och Svettis, men jag tycker deras utbud av pass som inte är "hopp och skutt" är pinsamt dåligt samt att många andra saker har försämrats.


Nu ska jag börja mitt nya träningsliv på SATS istället! Rent geografiskt blir det ingen ändring eftersom SATS ligger i stort sett vägg i vägg med Friskis på Väderkvarnsgatan ;) Men lokalerna, träningen och motivationen kommer det vara stor skillnad på! Jag har även flera vänner som tränar på SATS som också gillar mer än bara "hopp och skutt"-pass :) Jag kommer kombinera gymträningen med PT och med många gruppträningar som det heter. De gruppträningar jag kommer gå på framförallt, är till exempel DanceStep, DanceAerobic, Core, Zumba. Sen ska jag testa på massa andra pass och se om det är något för mig samt att mina leder klarar dem :) Bland annat CrossFit Prehab.
Jag har haft ett längre uppehåll från gymmet nu och bara kört innebandy samt ridning, så det kommer kännas nu när jag väl börjar igen... Men allt finns där, både muskler och viljan, så det kommer förhoppningsvis att gå fort till när man "kommit tillbaka" igen :)

Ikväll ska jag försöka hinna till mitt första pass, DanceAerobics tillsammans med Therese :) Hörs senare!

Helgen

Har haft lite bloggpaus under helgen då jag pysslade med annat :)

Efter Ninaträningen i onsdags hade Ina gått rejäla pass i nästan en vecka utan vilodag, så hon fick torsdag och fredag som återhämtning. I lördags körde vi ett roligt galoppass i snön. På hemvägen ville hon inte riktigt släppa högersidan igen för att hon var så pigg och "på"... Så då jobbade jag henne några voltvarv vilket fick henne att samla ihop sig och kunde åter ställa åt höger ;) Vi gjorde även 3 stycken RENA galoppombyten på rakt spår på ängen på hemvägen, så himla coolt att hon klarade det :)

Igår red Sandra och de tog också en jättemysig galopptur i snön. Nu är det plusgrader och ska regna snart = is med vatten ovanpå, så det gäller att passa på med utepassen så länge vi kan...

På tal om regn så har jag nu utrustat Inas regngarderob inför en blöt vår. Nu kommer hon vara torr och fin ända fram till öronen tack vare Hööks nya halsregntäcke!



torsdag 24 januari 2013

Val av färger på nya tävlings-schabraket

Jag har haft mitt tävlingsschabrak från Mias (dressyr) sedan 2006 och vilken fantastisk kvalité det är på deras schabrak med tanke på att det hållit i 6 år med alla dessa tvättar... Jag älskar modellen på schabraket också, den är så snygg!


Nu börjar dock kanten bli lite lite luddig och schabraket börjar bli en aning slitet tyvärr... Jag har därför funderat på ett nytt tävlingsschabrak länge. Dock har märket varit klart hela tiden; ett nytt Mias!

Mias har många nya modeller som är snygga på olika sätt. Denna gången tänkte jag satsa på ett schabrak med 5 cm-rutor (som på mitt lila Mias) och med rak kant. Man kan ju designa deras schabrak efter egen smak i vissa butiker, och det är färgkombinationen jag håller på att klura ut vilken som blir snyggast.... Förutom själva schabraksfärgen (vit) ska man bestämma kantband, passpoal samt extrakant (bakre delen innanför passpoalen). Jag har ju sedan länge bestämt att ha ett rosa tema på schabraket (big news?) men jag är inte helt säker på en exakt hur jag vill ha färgerna på alla banden... Ska jag ha rosa och cerise, vilken ska vara ytterst, vilken passpoal, ska den vara färgad eller glittrig?



Hjälp...........!!

Ninaträning

Det var som sagt SJUKT KALLT när jag och Ina tränade igår. Eftersom jag har stora ledproblem samt extra dåliga knän och fotleder blir jag riktigt dålig och "orörlig" om jag fryser mycket. Därför valde jag igår att genomföra träningen i thermoridbyxor ovanför de vanliga ridbyxorna, mina tjocka och varma ridskor, en varm jacka och mitt KL-fleece-pannband under hjälmen. Detta gjorde att jag överlevde träningen och höll mig varm hela tiden. Nina tyckte jag var klok som pälsat på mig så mycket och hon frågade flera gånger under passet om jag frös eller inte, så himla omtänksamt!

Världens bästa pannband på vintern från KL, får plats under hjälmen!

Jag hade ju tänkt att vi skulle träna lite olika bytesövningar, men vi kom aldrig så långt. Ina har ju blivit finare och finare i kropp och form för varje dag nu och "comebacken" börjar kännas lite i kroppen nu tror jag. Hon hade innan blivit fin i båda sidorna trot att vänster krånglat lite hittills. Idag hade hon bytt, nu var det höger som var svår istället, närmare bestämt, höger halsdel. Wow, snacka om pinne till häst! Hon hade bestämt sig att "Nej, jag tänker INTE böja det miiinsta åt höger, du får nöja dig med en spikrak och otöjbar högersida idag matte"..... Det lustiga med Ina är att hon tror att jag kräver 1000 gånger mer än vad jag faktiskt gör och då sätter hon en stor spärr i hjärnan och går emot det enklaste av arbeten, i detta fallet ställning åt höger ;) Som tur är vet jag ju hur mitt lilla sto fungerar och vi jobbade med att hon skulle släppa sidan och acceptera sitt arbete med framdelen lite innanför i höger varv. Ibland lirkade jag lite med övergångar, klapp på halsen (som hon slappnar av av), trängande och ledande tygeltag. Varje gång som jag började komma åt henne rätt började Ina tokfrusta! Hon tyckte det var fruktansvärt jobbigt!! Hon visade det lite grann med små krumbukter också och både jag och Nina småskrattade åt henne.

Vi gjorde lite andra övningar därimellan för att hon inte skulle behöva jobba en sida och en övning i 30 minuter. Och jag kom på mot slutet att Ina alltid blir sjukt fin i galoppen när hon gått ett tag och är varm i kroppen. Då kan man länga ut henne låg och ställa hur mycket man vill. Så jag testade, och vips så kunde hon minsann ställa åt höger hur bra som helst! Så jag använde lite galopp, sedan ner till trav igen med bibehållen ställning och hon mjuknade mer och mer tills hon faktiskt var riktigt bra i sidan (äntligen). Det som var mest roligt var att när hon började slappna av lite mer och mjuknade bättre i högserhalsen, då valde hon själv att gå ner i någon sorts passageliknande trav. Detta måste ha varit minst dubbelt så jobbigt mot vanlig arbetstrav, men tydligen var det lättare att "koncentrera sig" i långsammare takt. Men inte så konstigt att Ina jobbar emot när hon tror att hon ska gå i passage-jobb hela träningen, haha! Sista 5 minutrerna samt avtravningen fick hon FANTASTISKT steg, schwung, mjukhet och påskjut! Ninas kommentar: "Vilken otrolig trav du får fram nu", och jag kunde inte annat än hålla med med ett stort leende i ansiktet!

Det absolut viktigaste när Ina (och många andra ston) jobbar emot för att hon tycker det är jobbigt, är att inte tappa tålamodet. Jag måste fortsätta kontiunerligt be om samma sak utan att bli arg på henne då hon inte är "dum" utan förstår faktiskt inte helt vad jag kräver. När Ina tror att jag kräver passage-samling så FÖRSTÅR jag att hon protesterar! Då får jag bara vara lugn i mig själv och endast säga till henne om hon gör något fel, inte när hon tycker det är jobbigt. För tänk om jag skulle "bli arg" och pressa henne alldeles för mycket då hon bara tycker en övning är jobbig, då skulle hon ju spänna till ännu mer och förmodligen inte göra övrningen bättre på lång tid framöver...


Så att rida ett sto kräver både tålamod och fantasi, men det kanske är därför det alltid är så kul att rida dem- man vet aldrig vad de kommer hitta på det här passet ;)


onsdag 23 januari 2013

Det var kallt att träna...

-20 grader ute och nästan lika kallt i vårt oisolerade ridhus... Ina höll oss dock varma haha. Jag skriver full träningsrapport imorgon. Måste bara visa hur snygg hon var efter träningen. Rimfrost i pälsen och skägget av svett och minusgrader ;) Mina stallkamrater trodde jag varit ute och galopperat i snön, dock lite för "finklädda" haha :)




Laddar för träning

Sitter på jobbet och väntar på att vår terminalservern ska komma igång igen.... Passar på att blogga lite så länge!

Ikväll är det träning för Nina! Förra träningen kändes det ju stor skillnad mot gången innan det, så vi hoppas på samma uppåtriktade formkurva även denna gång :) Jag vill nog att vi denna gången ska rida lite roliga galoppövningar så att Ina kan glömma bort lite att det är jobbigt och köra på ändå. Igår lekte vi ju fram lite byten ur förvänd, så kanske lite galoppslutor med byte innan väggen, skifta förvänd och byten och så vidare.


Ina blir så fin när hon fått "leka av sig" lite. Då har hon ofta glömt bort sedan i det vanliga trav- och galopparbetet att det kan vara jobbigt och kör på istället utan att jobba emot. Man får minsann hitta sina knep för att "gå runt" sitt stos temprament ;)

tisdag 22 januari 2013

Trimmat inför morgondagens träning

Imorgon är det ny träning för Nina, weeii!

Vi trimmade sidorna, lydnaden och lösgjordheten idag i ridhuset. Jag red på träns idag och hon blev riktigt fin! Mycket galoppjobb i olika hög form, öppnor, fattningar, förvänd och några byten på rakt spår från förvänd. Så nu är hon ordentligt genomriden till imorgon.

Jag måste tillägga att pälsklippningen gjort susen då hon knappt blir svettig längre under passen och hon orkar sjukt mycket mer!

Jag bytte betsling på dressyrtränset för några månader sedan. Hade ett 3-delat förut (som på hopptränset) men har nu bytt till ett rakt bett för att få lite mer stångkänsla. Hon börjar gå mycket bättre på det raka nu, men vi är fortfarande i prövoperiod.

Någon mer som brukar rida på rakt bett??



Årsresumé 2012


Det här blir nog den konstigaste årsresumé jag skrivit med tanke på att olyckan och skadan tog upp större delen av året. Det känns ändå bra att få lägga det bakom oss och nu satsa vidare på vår framtid.

Så här har Inas och mitt 2012 sett ut:


Januari
  • Ina fortsatte att utvecklas och vi tränade på varje vecka för Nina
Passagetramp-träning hemma


  • Sandra började rida Ina 1-2 gånger/vecka
  • Jag startade min nya formsatsning som gav mig kunskap jag kommer ha nytta av livet ut 



Februari
  • Första tävlingen 2012- 80 cm och 90 cm på UPK vilket gav en vinst


  • Jag började för första gången att spela innebandy vilket jag fastnade starkt för och som jag nu tränar 2 gånger/vecka

  • Jag köpte min Jaguar-dressyrsadel

  • Första lokala tävlingen, 95 cm och 1m på Lurbo- superfin i 95 cm!



  • Fortsatt trampträning med Ina på våra träningar för Nina, seriebyten påbörjades












Mars
  • Vi startade första dressyrtävlingen för 2012, MsvC:1 i Heby, och klarade kvalgränsen på en gång! 64,9% och första utanför placering, snacka om uppgradering mot tidigare Msv-starter :)!

  
  •  Vi började hoppträna lite hemma igen som till en början gick fantastiskt bra!



  • Ina blev konstig vid ridning, extremt dryg och trotsig, vilket tillslut resulterade i min första avflygning på henne... 


April

  • Olyckan... Behöver jag säga mer? Ina trampade igenom transportgolvet vilket resulterade i operation och 5 dagar på Ultuna. Sträcksenan var skadad och hon hade ett massivt köttsår (grop in i benet). Hela berättelsen kan ni läsa här.


På Ultuna....

På promenad hemma under första tiden av rehabiliteringen

  • I alla hemskheter åkte jag, Malin och Becca till Ullared en weekend vilket blev en jätterolig upplevelse. Det var skönt att få tänka på något annat än det traumatiska som fanns i mitt huvud... 
Ullared
Såret andra bandagebytet

Fjärde bandagebytet- nu började det skapas nytt kött (svallkött)




Maj

  • Jag började träna lite med unga Roffe och siktet var att starta hans första dressyrtävling, vilket vi också gjorde!
LB:3 60% på Jump Club
  • Senan och det massiva såret läkte alltmer för varje bandagebyte


  • Gräset började komma fram på allvar och Ina blev överlycklig över att få stå och smaska gräs på våra promenader!


  • Återbesök till Ultuna för check av senan. Såret som fortfarande var öppet var i vägen lite för att vi skulle få perfekta ultraljudsbilder, men vi kunde ändå konstatera att läkningen gick åt helt rätt håll. Ina var så snäll vid undersökningarna så jag nästan inte kunde förstå det själv...

Juni

  • Jag hoppade in i Division III-hopplaget med Kalle. Vi tränade endast en gång innan tävlingen. Tävlingen utomhus på Jälla2 juni hade kallare väder än på Julafton året innan....





  • Jag fotade min första fälttävlan på UVFK och fastnade starkt för det! Fälttävlan är något jag kommer fota mer av 2013. Bilderna hittar ni här.
Tove Eriksson och Indra av Basta













  • Jag började nästan dagligen slå gräs med lie till Ina eftersom det inte ingår hö/hösilage under sommaren. 

  • Midsommarhelgen firades i min sommarstuga med fantastiskt väder och min underbara familj!



Juli

  • Jag fortsatte att slå gräs till min prinsessa som stod i sin lilla sjukhage medan alla andra hästar fick gå i sommarhagen....

  • Jag förberedde inför min brors bröllop och hittade en underbar klänning jag skulle bära under bröllopsdagen i augusti!


  •  Ina fick ÄNTLIGEN klartecken att få gå ut i en större gräshage där hon kunde röra sig ordentligt. LYCKA!!


  • Veterinären kom ut och vi skar bort mer svallkött från såret. Läkeprocessen var i full gång!



Augusti

  • En underbar period började i augusti då Inas sena blev helt friskförklarad. Hon fick äntligen släppas i en mindre sommarhage med flera andra hästar...

  • Såret minskade i rask takt mot slutet och mer och mer fast hud bildades....



  •  Den 16 augusti hade såret äntligen en fullt täckande hudhinna och vi tog vår första ridtur på 125 dagar......

  • Inas ena hagkompis kom hem och hon fick ÄNTLIGEN gå i sin vanliga hage igen DYGNET RUNT! Detta blev Inas lilla sommarlov kan man säga. Hon var överlycklig....

  • Den sista augusti flyttade jag och Ina till Eke Gård där vi fick tillgång till ridhus och grymma träningsmöjligheter! Vi kände oss hemma på en gång :)

  •  Den 25 augusti gifte sig min bror Pontus med sin Petra. Det var en fantastisk dag och vädergudarna bjöd på den enda riktigt varma augustidagen detta år!
På sminket med Petra på morgonen. Min frisyr :)

September

  • Fotojobb på Jump Clubs hopptävling. Underbart att fota på deras gräsbana!
Ormen och Rebecca

  •  Ina fick komma igång mer och mer. Både trav- och galoppjobb blev återigen en del av hennes vardag.

  • Min älskade Karin lämnade denna jord efter hennes sista kolikanfall någonsin...

  • Huden blev starkare och pälsen kom tillbaka över det som under hela året varit ett hemskt sår

  •  Jag blev "stand in" i Division III-dressyrlag nr 2 då laget inte var fullt. Jag fick återförenas med Lola vilket var en utmaning från början, men ändå fantastiskt roligt! Vi red på 74% och 67% i klasserna.





  • Till andra omgången på Lurbo hade Lola skadat sig och Kalle fick hoppa in istället. Ännu ett kärt återseende :)



Oktober

  • Division III-finalen gav blandat resultat. Jag var ändå nöjd med Kalle som presterat 68% i framridningsklassen trots massa drygheter ;) Laget vann till slut och kom 2:a i hela serien



  • Ina kom igång ordentligt med sin konditionsträning och passen blev längre och längre.

  •  Jag började träna innebandy 2 gånger/vecka. Utökningen blev till söndagar med min brorsas kompisar som hyrde UTK-hallen. Jag hittade en till aktivitet att längta till i veckorna :)

  • Vi började träna nedsittning igen och jag kände att vi hade en bit tillbaka till vår gamla underbara form igen. Men det var ändå underbart att ha fått komma igång!



November

  • Inas träning ökades på och de första "svettpassen" sattes i bruk :)

  • Jag fortsatte träna mycket innebandy och jag märkte stor skillnad på mitt flås även i sadeln!

  • Ina fick hoppa igen för första gången sedan början av april. Stor lycka!!



December
  
  • Leo blev ordentligt sjuk och vägrade äta eller dricka. Han blev inlagd i 3 dagar på Ultuna. Han blev frisk efter massa antidepressiv medicin och fick komma hem. Han har varit helt sig själv efter detta. 

  • Första KANDARPASSET! För mig var det underbart att äntligen få tillbaka lite känsla av kontroll då Ina hade kört runt med mig under hela hösten på tränset... Vissa hästar går helt enkelt bättre på kandar :)

  • Och på tal om kandar; vi köpte ett alldeles nytt snyggt kandar från Holland. Det är rundsytt med stor tjock vit fodring på en lackad nosgrimma. Jag blev kär...

  • En mysig och lång julledighet tillsammans med min familj.

  • Jag bestämde mig under juldagarna att nu, nu var det dags att börja träna för tränare igen och första Nina-träningen sattes till den 2 januari.....

 Det var 2012.
Nu ser vi fram emot ett nytt och skadefritt år :)!