onsdag 31 oktober 2012

Wow!!

Jag säger bara förtroende, samarbete, tillit och 
BALANS!


tisdag 30 oktober 2012

Shires StormCheeta

Jag håller ju som sagt på att laga Inas tjocka vintertäcke. Men med tanke på hur vädret är (blött) kommer jag även behöva ett till ute-thermotäcke för att ett av dem ska hinna torka ett helt dygn och att det då ska finnas ett torrt täcke som kan användas nästa morgon. Och med tanke på hur frysis Ina är så måste jag hitta ett jättetjockt täcke, med hals.

Satt igår och sökte runt och hittade ett intressant täcke från Shires, "StormCheeta". Det var extremt slitstarkt, hade fast helhals och 400 g foder!


Någon som har erfarenhet av detta täcke och vet om det är lika bra som det verkar?


söndag 28 oktober 2012

Det går inte bra med filmen :(

Igår gjorde jag ett nytt försök att fixa filmen från dressyrpasset i veckan. Denna gång kunde jag redigera ihop filmen, spara den och satte igång uppladdningen på Youtube. Numera tar det ganska lång tid att ladda upp en film, men man ser i vilket fall hur många % som är uppladdat under processen. Denna gång kändes det bra, men vid 99% av färdig uppladdning, gissa vad som hände.... Datorn stängde av sig, IGEN!!! På 99%!! Alltså, ibland funderar man på om det sitter någon bitter dator-gud uppe på ett moln och gör allt för att göra livet surt för en med sin dator.....
Nu är flera saker bytta och uppgraderade, så tydligen ska det bli bättre nu. Så jag får göra ett nytt försök imorgon igen. Måste hitta ett bättre sätt att ladda in och upp mina filmer, det går ju inte att hålla på så här....


Tappsko

Innebandyn gick jättebra och det var sjukt roligt! Jag ska försöka spela så många söndagar jag bara kan :) Stannade till på Willys på väg till stallet och köpte en proteinmjölk och en banan, precis lagom som återhämtning.

I stallet var det så fint med den lysande SOLEN som är såå välkommen! Ina hade tyvärr tappat en framsko (dumma lera!) så hon fick vila idag. Vågar inte riskera att hon skulle trampa fel nu när det är så ojämt underlag (mjukt/hårt). Men min bästaste bästa hovslagare Sara skulle ändå sko en av hästarna i eftermiddag, så hon kunde slå på en ny dojja på Ina trots att jag inte kunde komma dit. Sara tyckte Ina var så snäll när hon skodde henne, så det skulle inte vara några problem, guld värt!

Jag var ute och bytte "underställ" på Ina i hagen innan jag åkte hem. Nu har hon sovit med ett fleecetäcke och sedan fått sitt fleecefodrade regntäcke ovanpå det när hon ska ut i hagen. Men nu när det knäppt till ordentligt med minusgrader till och med på dagarna så behöver hon det varmare. Så nu åkte inne-thermotäcket på under regntäcket. Tur att man har en sån snäll häst haha. Jag kunde knappt röra mig på grund av den jobbiga och sugande leran, så jag fick hänga regntäcket på Inas hals medan jag bytte undertäcket och hon bara stod där så snällt ;)

Nu blir det till att laga revan på hennes tjockaste vintertäcke med hals. När jag köpte täcket 2010 så fick jag med ett litet kit för lagning! Så gulligt! Riktigt praktiskt med! En stor tygbit i samma material som täcket, en långt bukband samt ett bukbandknäppe och två extraringar. De där två extraringarna kommer jag sätta fast på hennes regntäcke så hon kan få börja ha sitt bruna halstäcke med ute i hagen.

Så här ser kitet ut, gulligt va :)

Frukosten formar dagen

Åh vad skönt att få en extratimmes sömn! Ni har väl ställt tillbaka klockorna? Det gjorde iaf min iPhone ;) Ina får vara ute i solen till tidiga eftermiddagen så tar vi en tur sen.

Nu sitter jag och kollar på Biggest Loser (varför är det så kul att kolla på egentligen??) och äter min frukost som består av Valio Pro kvarg med vaniljsmak, två effektknäckeskivor med leverpastej och till sist en kopp grönt chai-te. Nu laddar jag nämligen för innebandyträning! Ska bli så kul :D!

fredag 26 oktober 2012

Stubbåker

ÄNTLIGEN ett ställe ute där jag kunde låta Ina springa av sig, en stubbåker med bra underlag :) Hon vart helt överlycklig och tokbockade i andra galoppen av ren glädje ;) Kan tilläggas att hon aldrig bockat utomhus förr haha!

"Lycka är att få galoppera av sig på en stubbåker..." verkade hon säga

torsdag 25 oktober 2012

Beslut angående hoppningen

Nu har jag tagit ett beslut angående Inas hopptävlande. Vi hoppar ju för att det är ett jättebra komplement till dressyren då det är lösgjörande och skapar energi samt smidighet. Både Ina och jag tycker även det är väldigt kul med hoppning :)


När hon väl lärde sig hoppa med ryggen (2010) så fick hon mycket bättre hoppteknik och har tävlats upp till 1m med flera felfria starter. Dock har hennes stora problem alltid varit 2-kombinationer med ett galoppsprång mellan. Det är inte problem med att nå emellan för att hon är liten, nej, hon har så stor galopp så hon når utan problem! Men för Ina så är en 2-kombination med ett galoppsprång som ett enda låååångt hinder. När vi rider mot en sådan kombination så brukar hon nästan alltid börja stå emot en bra bit ifrån när hon inser och tror att hon ska hoppa ett jättehinder... När hon väl kommer fram till kombinationer ser hon att det är två hinder, men då har hon redan motståndet så djupt i kroppen och blir jätteosäker. Resultatet av detta blir ofta antingen ett stopp eller att hon hoppar helt utan tryck och bjudning vilket gör att hon får dåligt språng och kanske "kraschar" igenom hindret istället. Detta ger inte någon bra hoppkänsla för henne!

Jag har försökt träna mycket 2-kombinationer, och på träning går det oftast okej. Men på tävling med spänningarna i kroppen tar det stopp..

2013 satsar vi ju först och främst på att äntligen klara kvalet till MsvB. Ett helt tävlingsår har ju nu försvunnit för Ina på grund av skadan och nu när vi kommer igång kommer vi satsa helhjärtat på dressyren. Hon ska fortsätta få hopptävla lite när det finns tid och möjlighet till det eftersom hon mår så bra av hoppningen (och träna såklart!). Men jag har beslutat att hon inte längre ska gå 1m-klasser, utan endast upp till 0.95m. Höjden och bredden är inte problemet om man jämför 0.95m kontra 1m, utan skillnaden är att 2-kombinationer endast är tillåtna från och med 1m-klasser. Så tanken är att hon ska få gå hoppklasser som innan, men vi kommer nu bli helt säkra på att INTE behöva stöta på en 2-kombination som numera finns med i stort sett alla 1m-klasser... Detta medför mindre skaderisk eftersom hon hoppar "normalt" på övriga hinder och Ina kommer inte riskera att tappa sitt självförtroende i hoppningen.

Detta beslut känns jättebra! Jag är ju ingen "sucker" för att tävla höga hoppklasser heller, så inget svårt beslut egentligen. Däremot vill vi komma upp i dressyrklasserna, och dit ska vi :)!
 
Hoppträning, April 2012

onsdag 24 oktober 2012

Dumma dator!

Suck! Åkte hem till mina föräldras hus efter jobbet för att fixa filmen från igår. När jag nästan är klar så lägger dator*€@£€" av..... Och inget sparades :(( Nu hinner jag inte göra om, måste till Inisen och fixa + kvällsfodra. Hon ska vila idag, bara bli ompysslad :)

Men på lördag, dååå blir det filmtajm :)



Mer nedsittning

Igår fortsatte jag med nedsittningsjobbet. Fortfarande är målet att hon ska dämpa sig och inte springa iväg när det blir jobbigt, Jag jobbar henne kortare delar åt gången med mer övergångar, men försöker succesivt öka tidslängden på min nedsittning när hon känns stabil och jobbar lugnt. Vi premiäranvände de svarta Catagoskydden med! De köpte jag ju i Ullared för cirka halva normala priset ;) Lika bra som de vita, men enklare i vardagen att hålla rena.


Sedan sist vi körde nedsittning så har hon fått mycket mer styrka, då hon orkade så mycket bättre denna gång, skönt att det händer saker! Hon låg på lite såklart då hon tyckte det var roligt kontra jobbigt, men jag försöker vara så mjuk som det bara går och kräva väldigt lite av henne. En positiv sak med att hon är så glatt ivrig är att hon faktiskt lyssnar väldigt bra på hjälperna, det är som att hon väntar ivrigt på ett kommando :) Så skrittfattningar gör hon fantastiskt bra till exempel!

Jag filmade även hela ridpasset! Ingen kameraman, men jag satte kameran på sargen och tryckte på play, så jag ska föra in all film och sen klippa ut när vi är i bild :) Film kommer inom kort!



tisdag 23 oktober 2012

Det du inte visste om Ina!

Igår när jag stod och pratade med Chanette i stallet så fick jag en lite idé till bloggen! Hon var nämligen faschinerad över hur otroligt uppfostrat Ina alltid står då hon ska få mat vid fodring. Jag har inte tänkt på exakt hur hon beter sig eftersom jag alltid strävar efter att hon ska vara uppfostrad. Så så länge hon beter sig uppfostrat och visar respekt så är matte nöjd :)! Men Chanettes beskrivning var så tydlig att jag började skratta åt hur hon faktiskt gör!

"När man öppnar boxen och går in med höpåsen och hinken så ställer hon sig snällt bakom krubban en bit ifrån så att man får plats att hälla i kraften. Hon står även vackert "på tygeln" och väntar snällt när man häller i maten utan att försöka trängas."

Ina är ju uppfostrad att absolut inte få trängas eller "hoppa på" personen som kommer med maten och hon  utför detta på bästa sätt :)! Att hon dessutom står snyggt uppställt med böjd hals visar ju att hon anstränger sig lite extra för att se fin ut så att hon ska få sin mat.

Ina är en speciell individ med många roliga egenskaper och söta påhitt. Jag tänkte att jag ska försöka få en del på bild/film och sen berätta lite mer om det. Jag skulle säga att hon är en mycket smart häst med ett problemlösarhuvud och som förstår saker mycket snabbt! Det är bland annat därför hon är så speciell!


måndag 22 oktober 2012

Rastat min björn...

Hej! Jag heter Ina och är en korsning halvblod/brunbjörn.....

Det kan man iaf tro när man borstar denna dam! Det är inte ens minusgrader ute och hon ser ut att rusta upp inför en Antarktis-resa!
Snart åker klippmaskinen fram...

Det blev ett "avrastningspass" i ridhuset idag då jag kände att hon hade så mycket energi inom sig som behövde komma ut! De kan ju knappt röra sig nu i hagen när det är så lerigt :( Så först travjobb och sen några varv i galopp där hon verkligen fick sträcka ut sig= nöjd!! Vill ju helst låta henne springa av sig ute på en äng men allt underlag ute utom asfalt är som sankmark just nu av det konstanta regnandet :'(( Men Sessan verkade inte alltför ledsen att få springa i ridhuset ändå ;)

Pälsbollen (OBS, ej klippt, bara borstad..):

söndag 21 oktober 2012

Att vara dressyrdomare...

... är alltid roligt! Idag satt jag i 6,5 timme och dömde tre klasser på UPK:s klubbdressyr så det krävdes att jag ändå kunde hålla fokus på topp trots så lång tid. Nu är man lite matt i huvudet ;) Tur att man kan ägna resten av dagen åt att slappa (hur ofta händer det liksom??) eftersom Sandra har Ina idag.

Igår var jag på ÖB och till min (och Inas) stora glädje hade de åter fyllt på deras hästmineraler/godis som hon fullkomligen ÄLSKAR!! Så nu kommer hon smöra som Bregott för mig igen ;)

lördag 20 oktober 2012

FIlm från förra helgens tävling

Nu kommer filmen från första LB:3an i söndags :)



... och en kortare framridningfilm. Jag har dock klippt bort Ullis vackra egna filmmusik/sång ;)



Här nedan är lite bildurklipp från framridningen. Tycker han ser fin ut pojken :)




Kalles specialfattning *hopp och studs*


fredag 19 oktober 2012

2 år tillsammans

Den som säger att man inte kan köpa lycka har aldrig ägt en häst!

Nu är det 2 år sedan jag köpte min älskade prinsessa...
(Dock har vi ju varit tillsammans över 3 år)

Du bringar så mycket lycka i mitt liv så det går inte att beskriva...














torsdag 18 oktober 2012

Vi syns, yes indeed

Nåt jag märkt av nu är att folk inte fattar att det är mörkt på tidiga kvällen nu. När jag körde hem idag (bor i centrum) mötte jag väl ett 20-tal cyklister sammanlagt. EN cyklist hade lyset på! EN YNKA!! Snälla, ta på en lampa och gärna reflexer!! Bara för att ni ser oss är det inte säkert att vi ser er...

Jag och Ina kör på mottot att om man syns jättemycket kan inte bilisterna missa en :) Tror nästan de blev lite rädda när de körde om oss idag för de körde jättelångsamt ;) De kanske trodde att vi var ett UFO??

Vi längtar till sommaren.....

Både Ina och jag (och jag gissar typ alla övriga svenska invånare) är så less på detta konstanta regn och LERVÄLLING som blir :((( Stor diss!

Om det inte regnar i eftermiddag/ på kvällen ska vi ändå ta oss en tur ut. Vi får följa vägen eftersom det är för geggigt på alla stigar och i skogen...

SOMMAR, SOL och GRÄS, tack!

onsdag 17 oktober 2012

Bilder från tävlingen

Videokameran fick ett fel till andra klassen i söndags, och jag har precis kunnat laga den nu. Det tar ett tag att fixa film pga laddningstid och så, så filmen får komma på lördag :) Den som väntar på något gott....

Men så länge kör vi en BILDLOGG som sammanfattar tävlingen bra :) Dock får man tänka sig den gröna rosetten på Kalles huvud ;)

Vi hade sjukt roligt iaf vi UPK:are, jag hoppas det kommer fram i bilderna!

Kallemannen

Finaste i Sverige-pannbandet!



Ulrika och Lusen

Birgitta och Kakan red på 70%!

Vi är alltid glada på prisutdelning...

Och JÄTTEGLADA när vi fick mer priser!

Ärevarv fick vi springa själva.....

Alla i laget utom Tina (som försvann...)

Yeah...!

Fint slut på lång tävlingsdag :)!

Finaste bästa Kallemannen!



tisdag 16 oktober 2012

Nedsittning påbörjat

Ikväll var Sessan duktig som vanligt. Det tog ca 10 minuter innan hon kom igång helt, men sen jobbade hon på mycket bra och sansat. Nu börjar jag jobba lite mer nedsuttet i traven och galoppen. Just nu ska hon jobba på utan att kasta sig fram, liksom vänta i steget även om det är lite jobbigt. Detta gjorde hon mycket bra och jag jobbade traven med många övergångar till skritt, just för att få en dämpande hjälp. Jag lade upp stigbyglarna framför sadeln för att komma djupare och inte råka klämma med skänkeln.

Vi tog bara lite galoppjobb nedsuttet idag då hon fick sträcka ut sig mer i början. Men två sista fattningarna gick hon så lugnt och jobbade mjukt med ryggen utan övertempo.

Snälla Louise hjälpte mig att få en bild :)

Tävlingsresumé

I söndags var det då finalen av division III. Som jag tidigare skrev så fick jag denna gång hoppa in i lag 1 (även kallat "tantlaget" ;) ) pga hästskada. Jag har ju egentligen varit "inhoppare" hela tiden så det var ju bra att kunna göra så laget kunde starta med 4 ryttare, känns ju alltid tryggare så!


Framridningsklassen, LB:3-
Kalle hade varit och hopptävlat i Tierp dagen innan och då hade han inte varit på bästa hopphumör utan ganska kinkig på banan. Jag har ridit Kalle många gånger då han har varit så, så jag hade lite knep och "knappar" sedan tidigare som tur var. Kalle är en väldigt känslig häst och när kylan+pälsfällningen kommer så blir han lite mer svårriden och inte lika sammarbetsvillig som annars. Men han kändes i vilket fall väldigt fin på framridningen! Red fram knappt en halvtimme med flera skrittpauser och det kändes precis lagom. När jag kom in på banan så dog han ett snäpp tyvärr och jag fick kämpa mig igenom travprogrammet som kändes som att det aldrig skulle ta slut... Galoppen kändes lite bättre. Jag tror han kickade en gång mot skänkeln när jag höll om honom på en kortsida och gjorde en "Kalle-explosion" i första fattningen, annars var det bra. I travökningarna fick jag inte minsta tryck alls, endast ett galoppinslag... Så min känsla efter ritten var inte den bästa och jag trodde vi skulle få dåligt betalt. Men tydligen så kan det inte ha sett lika "hemskt" ut som det kändes då vi fick jättemycket 7:or och 8:or! Så tack vare dessa så tog vi igen när vi fick lägre poäng pga missarna.

Resultat: 68% och 5:a av 32 startande.


Lagklassen, LB:3-
Här vart det lite tajt efter prisutdelningen. Jag skulle egentligen ha startnummer 4, men nu hade de flyttat om på något sätt så jag hade nummer 3 istället. Dock hade jag ändå tänkt att bara rida fram 10 minuter, annars skulle hästen aldrig orka med tanke på hur han var att rida denna dagen. Jag hade ju några mål. Som vanligt att inte få något byte i ökningarna, men även att jag skulle kunna fixa till de missar vi fick i första starten. Det började inte bra, för cirka 10 sekunder innan jag skulle in på banan så lossande min donutuppsättning i håret helt. Lite halvpanik för jag kunde inte göra något åt den. Jag satte min vita snodd tvärs över och hoppades på det bästa. Jag tror nästan det var frisyren mina lagkamrater var mest nervös över under min ritt haha ;) Men jag bestämde mig för att INTE tänka på min trasherade frisyr, för den kunde jag ändå inte göra något åt. Något jag kunde göra nåt åt var ritten och min egna prestation, så fokus gick dit istället. Jag lyckades hålla Kalle i schack nästan hela programmet. Några små "utfall" blev det men jag tycker att jag lyckades stoppa det mesta. Det var Charlotta Ingvarsdotter som dömde och hon gjorde bedömningen mycket bra och rättvis! Hon skrev bra kommentarer på slutet om det som behövde jobbas på och jag höll helt med! Trodde vi skulle få lägre siffror, men det blev följande:

Resultat: 61,5% och plats 13 (tredje utanför placering) av 35 startande.
Resultat: Lag


För dagen kunde vi nog inte fått mer än så, men vi kämpade väl :) Övriga lagmedlemmar toppade sig själva och fick fantastiska resultat! 69%, 70% och 67%! Detta gjorde att laget vann dagens omgång och slutpoängen blev 28 poäng vilket gav en slutgiltlig andraplats totalt i serien, endast 1 poäng från segern. Jag kunde ju inte riktigt ta del av den totala andraplatsen kändes det som eftersom jag inte påverkat resultatet alls, men dagens seger kände jag mig ändå delaktig i även om det var mitt resultat som ströks.

Jag fick nämligen en kommentar på mitt förra inlägg där det tydligen var väldigt märkligt att jag lade ut en bild på alla tre rosetter jag fått eftersom jag inte ridit i det laget innan. Eller mer exakt; "Men känns det inte konstigt att visa rosetter som du inte är delaktig i? Denna omgång ströks ditt resultat och du har ju inte ridit med detta lag tidigare och därför inte bidragit till totalen..."

Jag kan inte påverka hur andra förhåller sig till sådant, men jag känner att jag var delaktig. Även om mitt resultat ströks denna dag så har jag ändå ridit och tävlat för laget. Vi har suttit på läktaren tillsammans och hejat på varandra och som vanligt haft jätteroligt ihop! Även om inte du tycker att jag förtjänar min rosett bara för att mitt resultat ströks så tycker jag att jag gör det. Ett lag är ett lag, inte en enstaka individ. Det är ett teamwork från början till slut. Det skulle ju sett ganska konstigt ut om alla mina lagkamrater på prisutdelningen fick sina rosetter, men jag hade varit utan, eller hur?

Och för övrigt så har jag i mina tidigare lagomgångar ridit på det högsta %-talet i lag 2, nämligen 67% och 63%. Så har jag påverkat resultatet för UPK? Svar ja.

Miiiiina rosetter! Och jag kan visa de hur mycket jag vill i min blogg :)!

söndag 14 oktober 2012

Äntligen hemma...

Oj vilken lång tävlingsdag. Kalle kinkig, tror pälssättningen tar hårt på honom :( Men han var duktig ändå! Skriver mer imorgon när jag fått sova lite... Men utdelning vart det :)!