tisdag 28 februari 2012

Start av seriebyten

Idag följde Moa med på dressyrträningen för Nina och hon var så snäll och filmade massor :)
Vi tränade byten, förvänd, travökningar, skolor och debut av seriebyten! Vi försökte "leka" fram två byten på diagonalen och Ina var fullt med på att det kunde komma 2byten efter varann, bra början på seriebytena!
Observera i filmen hur stadigt hon går i förvända direkt efter bytesdiagonalen, så fiin! Bilder och film nedan:



söndag 26 februari 2012

Gårdagens ridpass

Igår åkte jag och Ina till Lurbo och red ett dressyrpass i ridhuset. Nu när våren (äntligen) är på väg så är tyvärr underlaget ute under alla gränser :/

Fantastiskt fin tjej iaf! Red mkt galoppjobb och satte henne på prov genom att rida den förvända bågen från MsvC:1 och direkt efter vända in på diagonalen och göra ett byte. Sedan upprepning i andra varvet. Trots att jag mixade byten med förvänd i samma övning så lyssnade Ina perfekt och gjorde allt kanon med mjuka stadiga bågar och rena byten :) vilken häst hon är!!

Jag hade ingen med mig, men jag satte upp filmkameran på sargen, så fick lite på film :) ska ladda in den i datorn hos mina föräldrar (fire-wire-anslutning som jag inte har).

Imorgon är det Ninaträning igen och vi är taggade :)

torsdag 23 februari 2012

Tips tas gärna emot!

Läste idag att våren är på väg och jag har haft mycket vårkänslor senaste dagarna som varit så varma och fina :) Snaaaaaaart kommer den älskade våren!!
Värme, sol, gräs, ljus, längtar!!!


Sitter och funderar på vad Ina ska få göra idag under vårt ridpass. Det är nog rätt mycket slask och halt, så vi får nog hålla oss på ängarna. Vill inte köra med transporten i "onödan" på detta underlaget....

Någon som har något bra tips på dagens träning??

Sen försöker jag även komma på idéer till ny design på bloggen, det behövs verkligen en make-over nu! Tips och idéer till det tas också varmt emot :)


Ha en fin dag i solen alla!!


tisdag 21 februari 2012

Trampträning :)

Igår var det vår ordinarie träning för Nina igen, alltid lika kul och inspirerande!
Jag hade tur igår, för vi var i lilla ridhuset och det var fullt med hästar där när jag red fram. Sen lagom till att jag ställde mig vid Nina och började planera dagens träning så *popp* hade alla utom ett ekipage försvunnit, så vi fick gott om plats!

Denna träning var det prinsess-outfit på för Inas del, många söta kommentarer blev det haha :)



































































Ina kändes generellt mjuk och rörlig, känns stor skillnad med sadeln :) Efter vår uppvärmning red jag diagonaler varv på varv (som ett kryss) och lade in ett galoppombyte ungefär på mitten av ridbanan. Hon gjorde alla HV helt rena och SÅ FINA! Rak, mjuk häst som tar skänkelhjälpen och väntar på den. VH blev bättre för varje gång. Först fick hon inte ihop benen riktigt och ville rusa iväg lite, men för var varv föll bitarna på plats i huvudet på henne och jag pressade henne självklart inte utan gjorde bara om. Tillslut gjorde hon ett helt rent och fint byte i VH-varvet helt lugnt och sansat. Duktig tjej!
Sedan jobbade vi en hel del med diagonalslutorna som har blivit så mycket bättre! I dessa la jag in en volt då och då för att samla och försöka få lite tramp (mot passage). Jag fick lära mig att oftast har hästen det lättare att trampa på ett böjt spår då den har vikten rätt fördelat istället för att få allt på plats på ett rakt spår eftersom hästen ofta tappar ryggen i passagen då. Sedan började vi "leka fram" lite tramp på en större volt där jag hjälpte till med takten med små pet med spöet på korset och hon svarade mycket bra! Det kan nog bli bra det här en dag :)
Vi avslutade med några travökningar och här märkte vi hur mycket mer hon kunde röra sig i sin nya sadel! Sån stor skillnad! Nu kunde hon hålla takten samtidigt som hon orkade trycka på OCH hålla en högre form :) Så nu har vi börjat få till en bra mellantrav och ju starkare hon kommer bli kommer vi även kunna utveckla den ökade traven. Gjorde även någon ryggning på slutet som hon lydigt gjorde, rakt och fint. Också sån stor skillnad mot innan vintern! Nu vågar man sig ut i MsvC:1or igen där ryggningen igår ;)


































Är så stolt över min fina fina häst som har gjort så stora framsteg över vintern och jag kan knappt bärga mig tills tävlingarna kommer igång på riktigt då jag tror vi har chans att kunna prestera mycket bättre resultat detta året än tidigare!

söndag 19 februari 2012

Bild på Rolle

Från dagens ridpass :)

Rolls-Rolls

I fredags var jag med på innebandyn med mina jobbkollegor. Det var SJUKT KUL men jag märkte att jag inte var i samma kondis eller hade samma benmuskler som förr innan mina leder blev för dåliga. För i fredagskväll, igår och idag har jag haft den värsta träningsvärken ever, från midjan och ända ner till tårna... Att ta sig in i bilen har varit världens projekt då mina lår inte vill lyfta sig, rumpan är helt slut och vaderna likaså. Av trycket från när man gör tvära vändningar i innebandyn så fick jag två rödblå stortånaglar och vätskefyllda trampdynor. Men det vare värt för det var så himla kul!! Har verkligen saknat att spela en lagsport! Så nu blir det full kondis- och benträning varje fredag med ett innebandypass :)


Ina har gått galoppjobb i snön under veckan och igår fick hon en hel vilodag i hagen vilket hon förtjänade. Idag fick hon jobba samlat i galoppen i djup kramsnö i 10 min = mjölksyreframkallande.

Igår åkte jag till UPK på sena eftermiddagen och red Ronaldhino, eller "Rolle", "Rolle-racer", "Rolls-Rolls", kärt barn har många namn ;) Rolle är Ulrikas häst och hon själv har influensa och brutna revben stackarn, så jag rider Rolle 2pass nu under helgen då jag även red honom idag. Han är en häst med HUMOR och är inte sen att liva upp en för honom tråkig/jobbig situation med en repa eller två haha. Han var riktigt trevlig och mjuk att rida! Gud vilket jobb Ulrika har gjort med den bushästen :))! Idag red vi även lite byten och jobbade med hans skritt, fin pålle! På bilderna ser han ut som lilla ponnyn Mitch som jag tränade och tävlade i dressyr för längesen :)

tisdag 14 februari 2012

Dressyrträning i nya sadeln!

Wow säger jag bara :)! Vilken skillnad det blev på både Ina och mig med nya sadeln! Vi tränade för Nina igår och Ina fortsatte att hålla sin fina formtopp och lade till lite extra :) Jag kände att jag kunde påverka änne mer än tidigare med min sits vilket var helt underbart! Mer sits = häst lyssnar bättre och mindre hand behövs.

Vi red fram vår "standard-framridning" med öppnor i trav och galopp och sedan vänder över och rider förvänd i båda varven. Vilken otroligt fin förvänd det blev! Nästan så hon samlade sig FÖR mycket, men jag kände att hon orkade med hela kroppen ändå, så jag fick t.o.m. öka tempot lite vilket aldrig hänt förut.

Sen gjorde vi ett byte i varje varv och jag blir lika glatt förvånad varje träning nu känner jag... HV först eftersom det är enklare. Hon ville lite för mycket första stegen då hon visste vad som komma skulle, men jag bad henne vänta och ta min skänkelhjälp istället vilket hon gjorde och fick till ett helt rent. Sedan i VH (det svårare varvet) samlade hon sig fint på diagonalen, sen åkte rumpan lite åt höger, så jag drog tillbaka högerskänkeln något och rumpan kom på plats igen, 1 galoppsprång efter det bad jag henne byta och hon gjorde ett helt perfekt byte i det svåra varvet :)! Efter det red jag igenom galopprogrammet i MsvC:1an. Fin samlad häst som inte var påverkad över att precis innan ha tränat byten :) Gjorde även 2 bra enkla byten.

Sen jobbade vi med travskolorna. Vänster gick bra som vanligt, lagom och fin böj och jag kunde bara följa med mjukt. Höger jobbar jag alltid igenom mycket mer, nästan förböjer henne. Det för att hon ska hitta en lagom böj i sitt svåra varv. Sista slutorna blev helt perfekta, bäst hittills!

Vi avslutade med några diagonalslutor i trav som vi jobbat trappsteg med tidigare. Det verkar ha gjort resultat, för nu gjorde hon en JÄTTEBRA högersluta, inget motstånd what so ever :) Oj vad glad jag blev, världens lyckorus :) Och Nina visar gång på gång att hon är den perfekta tränaren för oss då hon lyckas ta fram det bästa ur Ina och mig!

Nu längtar jag till att vi har kvalat klart i MsvC så vi får starta MsvB :)

Tog lite bilder med iPhonen. Ridhuset hade sånt gult ljus, så bilderna blir lite därefter...

Nya dressyrskydden från Catago, så himla bra och snygga!
Vårt fina, nya schabrak från HV-polo i Inas färg :)
Trött tjej efter träningen, inpackad i sin pyjamas <3
Finaste under avskrittningen

lördag 11 februari 2012

Hopptävling Lurbo

Idag har jag och Ina vart iväg till Lurbo och red årets första lokala hopptävling. Till vår stora hjälp hade vi med oss Ullis som groom och filmare, så guld värt!!

Vi var anmälda till 95 cm och 1m, men jag funderade ett tag på om jag borde anmält oss till snäppet lägre klasser (80 cm och 95 cm) eftersom vi inte hoppat så himla mycket i vinter (och det var längesen vi tränade för tränare). Men eftersom hon gick som en klocka i 80 och 90 förra helgen valde jag att ändå starta dessa höjder.

Hon kändes jättefin och spänstig på framhoppningen. Av med jacka och ridtäcke så sent som det bara gick då det var freeeeezing tack vare blåsten :( !

95 cm- Kom igång bra efter 3:an, hoppade mjukt och var mycket lydig framåt och lyssnade fint! Felfri grundomgång, och det var direktstart på omhoppningen. Ina har ju bara gått två stycken "riktiga" omhoppningar i sitt liv, så jag gasade på lite mer än annars + tog en omhoppningssväng. Hur ska hästen annars lära sig gå i ett omhoppningstempo om hon aldrig får träna på det :) Idag hängde dock inte alla tassarna med utan vi petade ner de 3 första omhoppnigsbommarna. Sista linjen satt dock fint! Så resultat 0+12 fel och jag var såå nöjd med henne! Lite mer rutin så sitter en dubbelnolla med bra tid där :)

1m-  Hinder 1, 2 och 3 hoppade hon SJUKT BRA, tror det var de bästa språng hon gjort i en 1m-start! Efter dessa kom en 2-kombination och vi har ju haft lite problem med denna hindertyp ibland. Det verkar som att när det är en oxer som insprång, då tror Ina att kombinationen kommer bli jättejobbig och svår, så hon står emot och vi kommer lätt fel = får lätt stopp. Nu kom vi något långt ifrån och jag tog ett felaktigt beslut och försökte hoppa av, men med motståndet från Ina så ändrade hon sig mitt i uppsprånget och vi kraschade in totalt i hindret, var väldigt nära att jag flög av... Efter kraschen tyckte Ina att det hindret var obehagligt och vågade inte hoppa det alls. Andra försöket kom vi perfekt på det, men nej. Så vi stannade ut oss på den oxern och jag hoppade då om 1:an igen för att kolla så hon inte tappat självförtroendet. Men så var ju inte fallet som tur var då hon hoppade 1:an jättefint med bra bjudning. Så hon fick åka hem med ett bra sistasprång i huvudet och nu ska vi öva 2-kombinationer med oxer som insprång ;)

Väldigt synd att vi kraschade in där, för hon kändes ju så otroligt fin och hoppade lekande lätt över 1m-hindrena. Så; träning, träning och vi får komma igen till nästa hopptävling istället.





fredag 10 februari 2012

Tävling imorgon

Imorgon är det första lokala för i år, hopptävling på lurbo :) hon kändes ju fin förra helgen, så hoppas hon kan va lika hoppglad imorgon! Sist på lurbo var hon spänd i en 1m-klass.

Vi tog en galopptur barbacka i e.m, lagom uppladdning inför imorgon

Nu lite fredagssoft och sen sova :)

torsdag 9 februari 2012

Ny sadel :D

Idag kom min nya dressyrsadel! Som jag skrev tidigare så är det en begagnad Jaguar, svart. Några år på nacken men ändå i mkt fint skick! Jag provred i den idag och den låg finfint på Ina :))) den låg bra efter en långgalopp och under ett dressyrpass. Det stora testet bar om Ina skulle vilja röra sig i den och hon jobbade på tokfint och avslutade med ett rent galoppombyte = mkt godkänd i rörelse.

Så välkommen Mr Jaguar till Team Onina!!

(bilden under visar hur sött frostig Ina blev efter det kyliga passet hihi)

tisdag 7 februari 2012

Ny sadel på väg :)!

Jag hoppas på att ha gjort ett KLIPP då jag länge velat ha en dressyrsadel av märket Jaguar. Problemet är att alla begagnade Jaguarer sällan kostar under 14.000 kronor, och det är över min budget tyvärr.....
Men nu har jag hittat en i rätt storlek, rätt färg och till ett bra pris som är på väg just nu till mig! Jaguar är verkligen min favoritsadel. Dressyrsadeln lägger en perfekt i rätt läge och det är som att sitta i en fotölj :)

(Min hoppsadel är också av märket Jaguar och den är grymt skön för mig med långa ben!)

(Dammig på bilden, helt svart egentligen)

Så håll tummarna att sadeln ligger bra på Ina :)!


Min hoppsadel, också Jaguar :) Love it!!



söndag 5 februari 2012

Årets första tävling :)

Idag trotsade jag, Sandra och Ina kylan (-15 grader med blåst, SVINKALLT!!!) och åkte till UPK som hade klubbhoppning.
Tyckte det kunde vara en bra start på året så fröken får komma ut lite innan riktiga tävlingarna startar. Nästa helg är det en lokal hopptävling på Lurbo som vi ska vara med på till exempel.

Idag red vi iallafall 80 cm och 90 cm. Ville inte hoppa 1m idag eftersom vi knappt hoppat nåt sen KM pga vinterunderlag.... Igår var vi ute och långgalopperade i snön ( i iskylan) för att hon inte skulle vara så överpigg idag, då hon lätt blir tittig om hon är för pigg.
Men idag var hon pigg, taggad och suuperglad, nästan stark ibland haha :) Så rooooooligt att få komma ut och hoppa igen. Och hon hoppade JÄTTEFINT i båda klasserna, riktigt glad!

80 cm - Superpigg tjej men lydde ändå helt ok. Vi missade en snävare sväng i omhoppningen pga att hon blev lite stark, men trots det så vann vi då vi fick till en bra tid och 0+0 fel! Jättekul med vinst i årets första start ju!

90 cm - Lika taggad, men mer sansad och lydig. Hoppade fina språng med ryggen och var vändbar. Vi fick till en jättebra omhoppningssväng på andra hindret i omhoppningen. Problemet var bara att det var en linje efter det och jag tänkte "sväääng", så jag missade vart jag skulle och fick lägga en volt som då gav resultatet 0+4 fel.... Lite surt såklart då vi förmodligen hade vunnit även denna klass annars. Men idag var det lite strunt samma, för hästen hoppade så himla fint trots att vi knappt tränat nåt alls på jättelänge.

Duuuuuuuuuuuuuuktig Ina!!!!

Här kommer filmerna från dagen:




onsdag 1 februari 2012

Nyskodd

Idag blev Ina verkad och skodd av Johannes. Premiär för varmskoning för Inas del och hon var mycket duktig! Brydde sig inte om röken :)
Så nu är fossingarna fina med nya skor, sulor och elitbroddar igen. Sandra ska ut och motionera den förmodligen pigga hästen imorgon.

Imorgon ska jag skriva om vår FANTASTISKA träning i måndags!

Bild- Ina nyverkad i sin halsfilt