tisdag 30 augusti 2011

Svar på fråga

Först kan jag rapportera att Ina jobbade på SJUKT BRA igår på träningen! Vi arbetade igenom sidorna riktigt ordentligt och hon blev så mjuk och elastisk! Lite skänkelvikningar, men mest öppnor, volt, slutor med fokus på mjuk häst, reglerbarheten samt att hon gick på i ett bra tempo utan att dra iväg. Sedan lite öppna-jobb i galoppen bland annat. Några förvända LA:4-vändningar med som hon gjorde riktigt bra trots att hon var lite trött mot slutet, så vi gjorde bara en i varje varv för att inte slita :) Nina var väldigt nöjd med oss!

Jag fick en fråge-kommentar igår på mitt inlägg om mina närmaste inplanerade tävlingar, tänkte passa på att svara på den.


Anonym sa...
Undrar bara varför du rider MSV en helg och sedan går ner till LB:1.... Lite skillad på de klasserna. Hmm

Svar: Det finns två väldigt enkla förklaringar på den frågan:

  1. Det är en väldig brist på dressyrtävlingar med klasser som jag helst vill rida med Ina, alltså LA-klasser. Så för att inte bara få starta 2 tävlingar den här terminen så åker vi på de tävlingar som finns att välja på helt enkelt :) Jag åker ju även till andra distrikt och tävlar på grund av brist på tävlingar.
  2. Ina är i en väldigt utvecklande fas just nu i sin utbildning. Hon debuterade MsvC i mars i år och har gjort några få starter med blandade resultat, men hon är fortfarande "nybörjare" på den tävlingsnivån då det är den nivån vi tränar på hemma. Så jag vill att hon ska få starta några enstaka Msvc-klasser, utan att det bara blir sådana. Om vi bara skulle starta de klasserna finns risken att hon kommer få dålig känsla på banan eftersom vi oftare får misstag i de programmen. Så då är det bra att hon mestadels just nu går LB-LA-klasser som är precis under hennes träningsnivå, men att ändå komplettera med några MsvC-starter. Kom dock ihåg att MsvC:1 är f.d. LA:6 och MsvC:2 är f.d. LA:5! Om man ska jämföra lite i mina tankegångar om att inte endast tävla de högsta klasserna hästen klarar av, kan man titta på hoppryttarna som tävlar 140-150-klasser. Det är rätt vanligt att de ibland går ner några klasser, ibland till och med ner till 1.20 (från svår klass till LA), för att svårklasshästen inte ska slitsas för mkt, bli slarviga och fortfarande inte tycka att det är för svårt varje start de gör. Detta tycker jag är något som vi dressyrryttare inte följer eller använder oss av lika mycket, men jag tycker att det är en bra tanke och upplägg. När något blir för svårt kan det bli en negativ energi hos hästen, men är det något som känns lättare, ja då blir det roligt igen!
Så.... Ina är fortfarande bara 5 år i sin utbildningsålder och kan starta klasserna LB-MsvC utan att vara överkvalificerad eller "underkvalificerad" :)

Jag hoppas det duger som svar!

Själv har jag lyckats vricka till min vänstra fotled igår efter träningen och med mina dåliga leder blev det självklart en rejäl stukning :( Så jag hoppar runt här på jobbet med ett hårt lindat bandage och hoppar upp och ner i trapporna ;) Jag kan inte rida idag då foten inte kan böjas, men Moa kanske kunde motionera sessan. Annars har hon i vilket fall förtjänat en vilodag i hagen!





    måndag 29 augusti 2011

    Träning ikväll!

    Ska precis gå hem från jobbet nu och ikväll är det dressyrträning för Nina som står på schemat!
    Ska skriva ner mina och Inas mål också och ta med idag.

    Ska åka till stallet nu på en gång och hämta in Ina så får hon stå och sova några timmar för att ladda upp :)

    Uppdatering kommer imorgon då jag rider väldigt sent, 21-22 och jag brukar egentligen gå och lägga mig för att sova strax innan kl 22 eftersom jag går upp 5 varje morgon....

    Bye!


    söndag 28 augusti 2011

    Tävling på Lurbo

    Lagom lång tävling idag ;) Hämtade in hästen vid 15-tiden från hagen, knoppade m.m och åkte å hämtade upp Moa vid 16.30. Sen startade jag 17.42 och vid 19 var jag hemma igen :)!

    Ina har varit jätteduktig! Hon var lite "spänd-taggad". Sån spändhet som jag fortfarande kan "rida" henne utan att hon blir okontaktbar = framsteg!
    Det enda som märktes ibland var när hon blev lite för taggad och tryckte på som 17 med sina bakben och jag skulle göra en halvhalt, då kunde hon slänga upp skallen i vädret eftersom det blev för jobbigt för henne att samla ihop det där trycket. Så hon gör ju sig själv en björntjänst, men som sagt, fin och ridbar var hon ändå!

    Vi fick riktigt trevliga poäng och kommentarer med! 68% vilket gav oss en 4:e-plats av väldigt många starter :)



    Ina laddar innan lastning :)



    Duktiga tjejen!!

    lördag 27 augusti 2011

    Underbar starttid imorgon!

    Idag har jag suttit i HETTAN i Dannemora och dömt dressyr från 10-15. Det var som vanligt väldigt roligt och givande! Denna gång i steksol och vindstilla. Mina fötter ser lagom roliga ut nu av skoremmarna som har gjort snygga solmönster ;)

    Sen for jag till stallet och red lite galoppjobb i dalen med Ina och red igenom lite på banan (i hoppmundering, korta läder mm). Hon kändes mjuk och fin, precis som på träningen i måndags.

    Imorgon rider vi då en LB:1a på Lurbo och spana in denna starttid:

    Tror aldrig jag haft bättre starttid ;)

    Bara en klass, så jag får SOVMORGON, wooohooo! Det är ovanligt kan jag säga!

    Håll tummarna då för imorgon, försöker hinna uppdatera med resultat på kvällen här i bloggen :)






    fredag 26 augusti 2011

    Schema kommande helger

    Woho, fick precis mail om att jag kom med i Väsbys dressyrtävlingar 4 september, båda klasserna! Var reserv innan, så det var redigt sköj!

    Min och Inas hittills inplanerade helger ser ut som följer:

    • 27/8- Döma dressyr hos Dannemora RK
    • 28/8- LB:1, Lurbo RK
     
    • 4/9- LB:2 + LA:4, Väsby RK
     
    • 10/9- Döma dressyr hos Frösåkers R
    • 11/9- Fotojobba på UVFK genom Equipe
     
    • 17/9- 90cm + 1m, Tierp 

    • 25/9- MsvC:1 + MsvC:2, Surahammars RF

    • 2/10- 95cm + 1m, Solna FRK
     
    • 9/10- LB:1 + LA:1, Bälinge RF (prel.)

    Någon jag kommer träffa på under dessa tävlingar? :)



    torsdag 25 augusti 2011

    Sporren igår


    Sverige-plastrong

    Sporrar till vår hopp-outfit

    Coola nylonstrumpor

    onsdag 24 augusti 2011

    Film från träningen

    Här är liten film från träningen :)




    tisdag 23 augusti 2011

    Dressyrträning

    Ina kändes jättefräsch och fin igår på träningen!

    Vi jobbade mest med ö.g, takten, få med bakbenen, mjukhet m.m. Riktigt bra känsla!

    Kameran är i Lappland, så tog med lilla digitalkameran som Moa filmade lite med :)

    FILM ÄR PÅ G, LADDAR :)!








    måndag 22 augusti 2011

    Dressyrträning ikväll!

    Fått reda på idag att jag ska träna för Nina Karlsson ikväll på Lurbo!

    Blir riktigt kul!!

    Uppdaterar imorgon om det :)

    lördag 20 augusti 2011

    Gymmet stängt idag :(((

    Hunnit med så mycket idag eftersom jag gick upp vid 8-tiden.

    Hade planerat in att åka och träna på gymmet vid 12.30-tiden, men när jag kom fram till dörren så hade de STÄNGT HELA LÖRDAGEN på alla Friskisarna pga nån sorts utbildning :( Dåligt! Kunde de inte hålla en öppen iaf??

    Så istället åkte jag till stallet och bar in mina spånbalar som kommit. Blir som ett litet styrkepass det med. Speciellt om man böjer på knäna och gör övningar samtidigt som man bär in balarna ;)

    Sen har jag bakat mina underbart goda och nyttigabars / kakor. De är helt suveräna om man vill ha något gott, nyttigt och något som mättar (!) på samma gång! Ni har väl inte glömt de?

    Lägger ut receptet en gång till :)

    KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE TEXT

    torsdag 18 augusti 2011

    Svar på fråga

    Snart kommer jag kunna ta in Ina till stallet och vanliga hagen igen, längtar! Hon fick vila i måndags och har fått gå mysiga promenader tisdag - onsdag efter helgens tajta schema och träningen innan för att återhämta sig.

    Tänkte passa på att svara på en fråga jag fick här på bloggen om vilken ras Ina är.

    Ina är ett litet halvblod, "Swedish Warmblood" (SWB).

    Ina finns då registrerad hos ASVH och hennes sida hittar ni här :) !


    onsdag 17 augusti 2011

    Otur och goda nyheter

    Vi kan börja med den ROLIGA nyheten som är att jag och Ina förmodligen kommer börja träna för Nina Karlsson på Lurbo! Kanske till och med att vi får börja nu på måndag :) Fortsättning föjler....

    De oturliga tingen som hänt är ju då mindre roande....
    • Jag och Ina var anmälda till en start i klassen FEI inl. program för 5-åriga hästar, då en sådan klass förr har varit öppen för ekipage även där hästen inte är 5 år. Nu har förbundet dock ändrat detta från i år, så vi får inte starta :(
    • Igår upptäckte jag att jag inte hade någon osthyvel hemma och använde en vanlig kniv (typ köttkniv) att skära tunna skivor med. Inte så smart dock efter att den slant till ordentligt och jag skar upp pekfingret på vänsterhanden så djupt att det inte slutade "rinn-blöda" på över en timme....
    • Idag när jag skulle åka till jobbet möts jag av synen av att någon har kört på min sidospegel på bilen så hälften av den ligger framför bilen, ramen hänger på trekvarts över hållaren och spegeln är krossad mitt itu. Den som är skyldig har smitit (tydligen en utan ryggrad) och en lapp satt vid vindrutan med texten"Den här körde på din bil ***ofullständigt reg.nr**** /Ögonvittne"
     Jiiippii.......

    söndag 14 augusti 2011

    Revansch!

    Idag åkte jag och Ina som sagt tillbaka till UPK för andra dagen och finalen av Sommarcupen.

    Vi red B-finalen (LB:3) då efter gårdagens mindre roliga tävling som var kvalet (se tidigare inlägget).

    Vi båda var taggade och jag red fram rätt länge och Inisen kändes tokfin!

    Inne på banan var hon oftast mjuk, lyhörd och avslappnad, bara i båda fattningarna spände hon till lite grann och trasslade ihop benen så ingen av fattningarna blev bra. Men i övrigt var jag MYCKET nöjd med henne!
    Var även nöjd över att ha fått rida hela programmet utan att bli avbruten, kraven har minskats på domaren från min sida sedan igår haha ;)

    Domaren tyckte om oss och gav oss massa 7:or och några 8:or med :) Det enda hon skrev i kommentatorsfälet var "Elegant och väl riden uppvisning!" och resultatet blev 66,7% och en 2:a-plats i finalen! Snacka om revansch ;)

    Tyvärr hade jag ingen som var med och filmade, har dock några glädjebilder =D !!!!


    Bästa <3

    <3

    lördag 13 augusti 2011

    Arg och förbannad

    Ok, det här var den konstigaste och värsta starten jag gjort någon gång i dressyr!

    Jag orkar inte dra hela förklaringen på vad som hände just nu så det får bli en light-version.

    Kan sammanfatta det med att domaren blåste för felridning när jag inte hade ridit fel. Trots detta så höll hon ett ca 3 min långt "föredrag" för mig mitt i början av programmet att jag faktiskt hade ridit felridningen.
    Jag förstod ju först inte vad hon menade att jag hade gjort fel eftersom jag visste att jag ridit rätt och av det där avbrottet tappade jag allt som vi fokuserat ihop verkligen och Ina gick från avslappnad och fin till asdryg häst som rusade, gick på dubbla spår och slängde med huvudet...
    Sedan blåste domaren IGEN då jag började trava en bokstav försent (jag var så borta i huvudet efter avbrottet) så jag fick även rida om den delen och hon gjorde ett till felridningsavdrag. Detta är eg. inte en felridning utan borde blivit avdrag i poängen endast...

    Men ja, summan av kardemumman blev iaf att jag fick -2 och -4 i avdrag plus att INGET gick som det skulle efter första avbrottet.

    Jag kan ärligt säga att jag är arg, besviken och förbannad! Den där första felaktiga blåsningen gjorde att hela rytmen och programmet förstördes, Ina som kändes så fin :( !!!

    Vi fick 57% och låg i undre halvan, så jag bestämde mig för att stryka mig från LA:n eftersom jag ändå inte skulle kunnat få så pass hög poäng som hade krävts för att komma till A-final imorgon. Då sparar jag mycket hellre på min häst och väljer att INTE låta henne stå i transporten i 5 timmar och sen gå en klass till bara för att jag ska få starta en "onödig" start till.

    Så imorgon åker vi tillbaka och rider B-finalen i LB:3 och det är en annan domare så det känns bra.

    Då håller jag tummarna för att jag inte blir avblåst när jag rider rätt väg................

    fredag 12 augusti 2011

    Nu är vi redo!

    Tjejen klar för morgondagen :)


    Hoppade idag lite lägre hinder, sockerbits till och med ca 80 cm med massa tittiga saker under. Hon blev tokfin i lösgjordheten så vi körde på med massa förvänd galopp med, hoppas hon kan komma ihåg att imorgon på tävlingen att det inte är så farligt med höger förvända :)

    Jag satte en filmkamera på staketet och filmade hela ridpasset idag, men mitt redigeringsprogram vill inte läsa in filmen :(( Ska försöka med andra datorn...

    Håll tummarna för oss imorgon är ni gulliga :)!!!



    Vill hem nu!

    Sitter på jobbet och har en kort rast. Vill bara HEM till Ina nu och börja förbereda inför helgens meeting!

    Jag putsade all Inas utrustning igår faktiskt vilket känns skönt så det är klart :)

    När jag kommer hem vid 15-tiden står följande på att göra-listan:
    • Hänga schabraket, lindorna och benskydden på tork som är nytvättade
    • Hämta Ina från sommarhagen
    • Hoppa några språng + lösgörande arbete på banan
    • Bada häst
    • Knoppa häst
    • Packa in all utrustning
    • Fixa transporten
    • Putsa ridstövlarna
    Har fortfarande ingen som kan följa med imorgon, så vi blir nog utan hjälp. Då är det guld värt att Inisen är självlastad, hoppas hon kommer ihåg det efter sommaren nu ;)

    Imorgon har jag fått riktigt jobbiga starttider.
    Första klassen rider jag 8.24, andra klassens starttid är 14.50!
    Så om vi får sämre poäng i första klassen kör jag hem henne mellan. Om vi får bra poäng kanske jag kan få dispens att inte ta med häst på prisutd. då hon måste stå över 5 timmar i trailern annars.... Inte sjysst uppladdning inför nästa klassen!

    Bara 3 timmar och en kvart kvar på jobbet nu :)............................................

    tisdag 9 augusti 2011

    Dressyr

    Dressyr idag med prinsessan och det var hinder + sockerbitshinder på banan, yeeees!!!!

    Älskar att hoppa sockerbitshinder under galopparbetet i dressyren, shit vilket tryck hästen får om den gillar att hoppa. Ina gjorde idag sin bästa högerförvända galopp någonsin med öronen spikade framåt. Hon visste ju att nästa varv kom hindret och då orkar man ta i lite extra ;)
    Dagens outfit ryttare: Ribyxor JW, strumpor Kingsland, ridskor Jacson

    Dagens outfit häst: Schabrak "Ryttare=Idrottare 2008"
    Fleecelindor från Hööks, terrängboots Hööks, träns Globus, pannband Blå/gul swarovski

    Mycket galoppjobb, samla och öka den, lite förvänd, travtakt, flyttningar, öka länga minska. Fin tjej och mycket samarbetsvillig!

    När jag lämnat damen i hagen så passade jag på att jogga hem till stallet för att testa mina leder om de höll. Och Yes, de höll alla 800 metrarna utan att bli tejpade först = superstort framsteg!!!

    Nu drar jag och gymmar lite! Bye!





    måndag 8 augusti 2011

    Meeting i helgen

    Till helgen börjar äntligen allvaret igen :)

    I helgen ska vi inleda höstens tävlingar med ett lokalt meeting på UPK där vi deltar i Sommarcupen.

    På lördagen kvalar vi i LB:3 på förmiddagen (kl 8.24) och sen LA:4 (kl 14.50). De två %enheterna adderas ihop och den övre hälften i den hopslagna resultatlistan går vidare till söndagens A-final som går i LA:4.
    Om vi hamnar i den undre delen av den sammanslagna resultatlistan rider vi B-finalen på söndagen som går i LB:3.

    Så dags att påminna hjärnan om alla dressyrprogram igen.

    Brukar titta på gamla filmer med de programmen man ska rida, då kommer man lättare ihåg alla programdelar under tävlingen.

    Här är en LB:3a jag och Ina presterade i april 2010 som gick väldigt bra! :

    fredag 5 augusti 2011

    Dressyrpass torsdag

    Igår red jag första riktiga dressyrpasset på ett tag och lilltjejen kändes mycket fin och arbetsvillig!

    Vi har ju kört hårt med kondis och styrka för henne nu ett tag för att hålla igång på bästa sätt, men nu kommer även arbetet på banan igång. Iofs så brukar jag alltid träna även när jag rider ut, stannar på  någon äng, jobbar skolor längs en grusväg, ökningar minskningar m.m. Då är hästen fräsch och fin när man kommer till banjobbet :)

    Vi jobbade mest med takten igår, ökade och minskade tempot och samlingen i alla gångarter.


    Riktigt fin kändes hon och frustade ordentligt då hon verkligen satte sig i högergaloppen. Lite jobbigt haha :)

    Jag har börjat märka av den stora fördelen med att hålla mig i form i kondition och styrka på gymmet- jag blir inte alls lika trött / svettig efter ett ridpass! Tummen upp!!

    måndag 1 augusti 2011

    Dagens arbete för Ina :)

    Idag var det varmt! Kondisträning för prinsessan:




    Finns det något mysigare än barbackajobb??