fredag 30 april 2010

Lovely day!

Underbart att få sova lite efter veckans slit :) Varit hemma och pysslat istället för att cykla ner på stan, orkade inte riktigt. Nu har jag iaf klippt ihop film från gårdagens hoppträning. Tyvärr så red alla ivägen jättemycket igår, så det vart inte så mkt filmsekvenser där man faktiskt såg mig och Ina i haha ;) Men här är film iaf!



HA EN BRA VALBORG!


torsdag 29 april 2010

Äntligen!

Nu är tentan äntligen klar! Hoppas att den duger ;) Nu känns det som att "Valborg, here I come!"

Först ska jag dock jobba och sedan hoppträna med Ina ikväll! Denna vecka gick hon ju ingen Uffeträning, så nu hoppas jag på lite mer fjong i fötterna igen :) Filmen kommer att läggas ut antingen på fredag eller senare under helgen. Jag kommer nämligen inte vara hemma så mycket under valborg och på söndag är det tävlingsfotografering som gäller.

Glöm inte att säga till om du ska tävla på UPK nu på söndag och vill ha extra många bilder!

Nu måste jag fortsätta jobba med tidigare bilder som kom i lite skymundan nu under tentaskrivningen...

Tjao!

Kolla tiden

OBS, just for the record... Klockan är nu ca halv tre på morgonen och nu har jag tänkt att gå å lägga mig. Jag är nästan klar med tentan, bara slutklämmen på en halv sida kvar! Mitt huvud står still för tillfället, så jag får fixa den imorgon bitti när jag har fått återuppladda mina batterier igen...

Godnatt! (Eller godmorgon??)

onsdag 28 april 2010

Har eg. inte tid att skriva...

...så blir en kortis-uppdatering av dagen!


*Var på Gränby vid 10 och handlade mat+dricka inför sista april. Skönt med så lite folk den tidpunkten!!


*Jobbat skiten ur mig med hemtentan, kan den inte bli klar snart :(


*Jobbade Ina lågt på banan, Majlis från marken


*Till vaccinationsbyrån för TBE-spruta (min 6:e!!) i vänsterarmen, och sista Gardasilsprutan i högerarmen. Hoppas jag inte är död imorgon av massa mixade vacciner i kroppen ;)


Jag måste verkligen lära mig att skriva min namnteckning snyggare. Märkte hur ful den blev när jag skrev under ett kvitto idag :/



tisdag 27 april 2010

En ordentlig e.m

Precis när jag började att dra mig mot stallet så poppade det fram massa äckliga moln och täckte solen + att det började blåsa nå grymt! Fortfarande 16 grader varmt ute, men med den kalla vinden var det INTE varmt...

På uteturen med Ina höll vi på att blåsa bort. Mina ögon var helt tåriga när vi saktade av pga all vind. Ina var piggelin iaf och var lite förvånad över att alla diken där det varit fullt med vatten nu efter snön, helt plötsligt var tomma. Hon gillar ju inte vatten, så lite skeptisk var hon ändå, men hon blev fin på slutet av turen då hon började lyssna bra. Bättre sent än aldrig ;)

Sen in med Majlis och travade fram på stigen mellan två åkrar, för att sen rida lite på banan. Idag var hon rätt stark och lite dryg, så då är det bara att försöka dämpa henne och få henne avslappnad i kropp och mun. Hon blev väldigt mycket mjukare på slutet, så "mission complete"!

Sedan for jag iväg till Surmulen för att hålla lektion för Moa. Passade på att pussa och krama på Ormen, och extra mycket på min lilla Karin! Hon ser alltid så glatt förvånad ut när jag kommer och hälsar på =) Usch vad jag saknar henne ibland! Man känner det extra mycket när man hälsar på henne... Fick en förfrågan av en av tjejerna i Surmulen som har ett litet fint sto, om jag ville utbilda henne inom dressyren i sommar. Det låter väldans kul! Jag kommer verkligen få lägga upp ett tidsschema så jag hinner med mig alla sen ;) Men det kommer nog bara ske i juni och ev. augusti eftersom jag är borta i stort sett hela juli. Men kul ändå!


Jag och Ormen på vår första träning i april-09 (Ormen snart 3 år)



Karin och jag efter reg. LA:6 2007, 67%

Hemtenta...

Sitter och sliter med min hemtenta vi fick igår som ska lämnas in senast torsdag. Dock kom jag på den ultimata lösningen så att jag inte missar en vacker och solig vårdag!


I e.m åker jag till stallet för att rida ut på Ina och sen rida Majlis. Sistnämnda fröken red jag igår också en kortis på banan. Idag tänkte jag rida några varv runt en äng och jobba henne där med takt, tempo och bärighet, framförallt i traven. Ina har fått tagit det jättelugnt hela helgen, vilket hon förtjänat efter att ha gått rätt hårt i två veckor. Man får inte glömma bort att hon fortfarande är en "unghäst" trots att hon fyller 9 år i år... Hon behöver sina återhämtningar!

Nu måste jag fortsätta med hemtentan. Vore ju rätt najs och hinna klart med den INNAN torsdag så man kan förbereda lite inför sista april.

Just det! 2 maj (på söndag) kommer jag vara tävlingsfotograf på UPK:s hopptävlingar för ponny. Jag fotar alltid samma hinder på alla ekipage eftersom jag bestämmer innan vart jag ska stå för att få med så många hinder som det går. Men är det någon som ska tävla där och är intresserad av att köpa foton sedan så säg till, för då kan jag kuta runt banan och fota extra mycket på det ekipaget!

måndag 26 april 2010

Tävlingsfilm 25 april Kalle

Blir nog en rätt kort rapport. Finns inte så jättemycket att säga. Fin, solig (men blåsig) dag. Hade Lova med mig som groom och fotograf. Superkul att få massa fina bilder när det är utomhustävling! Jag var eg. lite skeptisk till att åka till UVFK och hopptävla då Kalle och jag åkte dit förra året. Då visade han tydligt hur illa han tyckte om det hemskt djupa underlaget, med att försöka dra åt staketet till. Så jag hade det i tankarna under dagens tävling. Men är det lagtävling kan man inte på samma sätt välja vart man vill åka.

Banan var faktiskt lite bättre satt än sist som tur var! Men framridningen + framhoppningen var KATASTROF!!! Jag vägrade rida fram på den hemska banan som var sååå djup, så jag och Ingrid red fram helt och hållet på gräsängen bakom parkeringen. Bara den lilla biten över äckelbanan visade både Kalle och Lola vad de tyckte om den, båda rynkade på näsan och ville knappt gå... Vi båda körde med framhoppningen att hoppa ett språng på räcket resp. oxern, sen fick det räcka. Fler språng i det djupa och dem skulle kola vippen... Lite lustig framhoppningsyta med, så smalt i det djupa. Efter man hoppat fick man sakta av, sen svänga i skritt för att inte gå omkull. Det var förresten en häst som gick omkull i landningen på framhoppningen. Rätt normalt språng, halkade i landningen och gick helt omkull och kom inte upp på flera sekunder. Läskigt!

1m- Kalle kändes asfin och taggad! Klarade den stora 2:an som många hade rivit innan. Gick lite emot på 5an men lyssnade fint på min spöhjälp. Däremot mot 2-kombinationen så gick han emot min hand lite i svängen och ville helst inte svänga. Ur det fick jag inte igenom halvhalten och den kom alldeles försent... Resultatet blev snopet, kika själva i filmen.

Lag, 1m- Nu var jag REVANCHSUGEN! Inte bara på rundan innan, utan även från förra omgången av div3 som inte riktigt gick bra i någon av klasserna. Nu var Kalle lite trött och visade vad han tyckte om underlaget... Han kickade och drog mot staketet redan innan jag kommit över startlinjen. Denna reaktion var nog bra för då fick jag ett "jävla anama" inombords och red på stenvilja. Tänkte hela banan när han höll på och studsa runt att "nu ska du över!". Och den övertygande ridningen i denna situation som var lite speciell resulterade i en felfri runda =) REVANCH! Laget slutade 6:a med 4 fel (4+4+0+0) av 15 lag.

Här kommer filmen, bilderna får komma i nästa inlägg då dem är så många...

söndag 25 april 2010

Rapport och film imorgon!

Hemma från hopptävlingen nu. Rapport och film + massvis med bilder (!) kommer imorgon, nu måste jag äta och sen iväg på söndagsmysfilm :)

Jag kan säga att Kalle och jag fick vår revanch! Yes!!!




lördag 24 april 2010

Hoppträning Ina från i torsdags

Mitt filmprogram har krånglat lite under dagarna, men nu är hoppfilmen äntligen klar! Ville gärna ha med den i rapporten...

Ina var iaf lite trött och mör efter onsdagens Uffeträning, vilket gjorde att hon fick ta det lite lugnare med längre pauser än dem andra. Hon orkade heller inte hålla ihop sig (det är ju rätt tungt i det ridhuset me) som förra veckan, så för att inte jobba emot henne så längde jag tygeln och red på lite mer fart än annars. Fungerade bra när hon var lite trött :) Duktig var hon ändå och tyckte det var jätteroligt! Linjer, skritthoppning, 8:a, 2-kombination och trippelbarr hoppade vi denna gång. Man kan ju inte klaga på att det är få övningar varje gång ;) Skritthoppning och trippelbarr var debut för Inas del men hon gjorde det över förväntan! Trippelbarren låg t.o.m. på 90 cm i bakkant i sista språnget. Det är inte illa för en häst som knappt har hoppat något :)

Här kommer filmen:

Lagträning med Kalle

Igår (fredag e.m.) hade vi laghoppningsträning på UPK. Det var både ponnyerna och storhästarna som var me och vi hoppade två rundor/ekipage på LD- och sedan LC-nivå (90cm och 1m) ute på stora hoppbanan. Först var Kalle lite stel och knackig, men sen efter den långa skrittpausen när ponnyerna hoppade var det dags för vår tur att hoppa fram. Då jäklar märkte han hur mjuk och rörlig han hade blivit och blev då väldans glad och piggelin ;) Små krumsprång här och där blandat med mycket tryck och studs. Lite svårt att få honom lugnare i den situationen utan att ta bort mjukheten, men det gick helt ok. Var bara på ett hinder som han inte tog halvhalten och då gjorde jag felet att göra om halvhalten försent in i hindret vilket res. i ett stopp. Men som Gabbi sa så är han ju def. inte långsint då han snällt sedan hoppade det hindert utan några som helst bekymmer =) Linda tog lite kort, så förhoppningsvis kommer det komma lite bilder sen.

Imorgon är det tävling (div3) på UVFK:s utebana. Hoppas att underlaget är mer ok än förra året. Då tyckte Kalle INTE om att tävla där =(

Innan jag åkte till träningen igår var jag och Jessica ute och skrittade på Ina och Connie i solen. Ina har ju gått hårt i tre dagar nu och ska gå lugnt hela helgen.

torsdag 22 april 2010

Trötter

Nu är jag lite trötter efter kvällens jobb och hoppträning (kom hem 22.30) så film + rapport kommer imorgon. Ina var iaf jätteduktig trots att hon var lite trött efter gårdagens träning. Vi hoppade bl.a. en trippelbarr på 90 cm! Hon har aldrig tidigare hoppat trippelbarr men tvekade inte en sekund, duktiga damen!!

Nu ska jag äta middag (ja, jag skojar inte) och sen blir det sängen med nyss bytna lakan, det mysigaste som finns!

Godnatt!

onsdag 21 april 2010

Heldag, men tur med vädret!

Igår glömde jag skriva att jag var iväg på step/styrkapasset på friskis direkt efter stallet. Var flera veckor sedan jag var där, framförallt pga min förkylning... Det märktes att jag haft ett uppehåll, för idag har jag väldigt mkt träningsvärk i muskelfästena... Men ändå bra att komma igång igen =)

Idag var det träning för Uffe med Ina som stod på schemat. Hon var lite svårflörtad när jag skulle ta in henne från hagen, så jag var tvungen att ta in Connie innan jag fick tag i henne... Nästa gång får Ina gå ut i äppelhagen samma morgon som vi ska iväg, där blir hon enklare att fånga...

Träningen gick väldigt bra och var oerhört nyttig! Först jobbade vi med ö.g. och Ina gjorde alla väldigt fina! Jag var noga med ställningen idag redan från början, att hon skulle ha bibehållen ställning i allt hon gör, speciellt i gångartsbytena. Sedan blev mestadels av arbetet inriktat mot sidvärtesövningar. Först vanliga flyttningar in t. kvartslinjen och tillbaka till väggen igen. Ina blir ju rätt istadig i flyttningarna eftersom hon tycker de är så jobbiga och är ju faktiskt inte helt färdigutb. i dem, så hon använder mina armar att "lägga" sig i och det blir som en pinne genom kroppen som springer iväg... Men nu skulle jag ta ner innerhanden mot mitt innerknä och släppa i ytter, för att inte krycka fast henne (på en volt innan). Det hjälpte verkligen, för sen när själva förflyttningen i sidled kom, var hon mkt mjukare och följsammare! Sedan fick jag jobba henne i skänkelvikning på spåret med huvudet mot sargen. I början tyckte hon det var konstigt, sen bara jobbigt ;) Men hon fick till några vändor med jättefin förflyttning! På slutet fick jag "släppa" tyglarna och bara rida med superdjup sits på henne medan hon jobbade sig jättedjupt ner med avslappnad rygg. Ö.g. mellan trav och galopp utan att ändra sitsen eller handen. Uffe sa t.o.m. att han vart förvånad över hur bra det gick att länga ut henne, positivt! Sedan la vi ner och avslutade. Denna lektion kändes verkligen som att den tog, både hos Ina och hos mig!

Hemma sen efter massa pyssel och stök så hämtade jag in Majlis. Nu hade det börjat droppa lite från himlen, men det var knappt duggregn, så jag klagar inte =) Ulrika måste ha varit i stallet medan jag var iväg med Ina, för när jag kom hem hade hon fixat allt redan + att Majlis hade fått en sko på sin tomma fossing :) Vi jobbade lite lätt på banan iaf, detta var ju dag tre i rad, så ville inte pressa henne för mkt. Fin och mjuk har hon blivit iaf!! Testade lite öppnor med henne på långsidorna, då vart jag inte populär... Men hon fick gå några gånger både i skritt och i trav, båda varven och det gick helt ok! Stundvis kunde hon slappna av och fick till en fin böj i kroppen!

Precis när jag satt mig i bilen och skulle köra hem vid 15-tiden, så började det kräkschnööa! Det kallar jag tur med vädret =)

tisdag 20 april 2010

Goliathfilm + tisdag

Idag ilade jag iväg direkt från skolan till stallet. Dressyr med både Ina och Majlis stod på schemat idag. Jag började med Ina och tänkte att jag skulle mjuka upp henne inför morgondagens Uffeträning. Idag så kunde hon dock inte ställa åt höger, hon har sina idéer... Det lossnade sen iaf när hon gav med sig. I vänster var hon riktigt fin iaf! Kunde samla sig mkt bra i galoppen och gjorde två helt perfekta förvända svängar i helt balans!! Duktiga tjej! Sen vart hon olycklig över att vara ensam i stallet, men det kan hon gott träna på knashästen. Det lustiga är att hon tydligen inte hade några som helst problem med att vara ensam förr. Tvärtom så var hon mobbad av de andra hästarna och trivdes bäst själv. Numera har hon ju sitt Connie-beroende, som även hon har blivit beroende av Ina... Aja, Ulrika kom sen precis lagom och hämtade in Majlis, då vart prinsessan i boxen nöjd att få lite sällskap ;) Till Majlis valde jag hoppsadeln idag med. Snart kommer jag dock börja kunna rida i dressyrsadeln igen, då fröken i fråga gör så stora framsteg och har börjat slappna av på ett helt annat sätt! Hon var ännu finare idag än igår t.o.m. Mjukare i munnen och jag kunde korta upp tyglarna ännu mer utan bråk. Idag jobbade hon fint i galoppen med + att hon fick till några klockrena fattningar faktiskt, istället för att springa in i galoppen med näsan i vädret =) Imorgon ska jag nog testa att rida lite skolor med henne eftersom hon nu börjar mjukna så pass att man kan "göra" saker. Tror hon kommer bli riktig fin!

Nu har jag även lagt ut LA:4an med Goliath från i söndags. Så nu får ni se vad jag menade med hans galopprogram... Som domaren skrev "Prydlig ritt på fin häst med extra energi i galoppen..."

måndag 19 april 2010

Tävlingsrapport + dagens ridpass

Idag red jag+Ina och Catrine+Connie ut på en tur i finvädret. Pigga hästar trots att de tävlade igår (dock bara en klass var) så en hel del trav och galopp vilket uppskattades!

Sedan red jag Majlis på banan ca 30 min. Jag ska rida henne nu mån-ons så det blir perfekt att få fortsätta i 3 dagar i streck! Hon har tappat en framsko också så det är bra att hon inte rids ut med en "öppen" fossing. Idag kändes hon jättefin! Jag märkte verkligen att vi började där vi slutade sist! Hon var fin i traven och ö.g. T.o.m. galoppen var bra redan från början! Det tar sig =)


Tävlingen i söndags ska jag rapportera lite från med tänkte jag. Det blev en HELDAG. Jag gick upp kl 5, vid 6 var jag i stallet och knoppade upp flätorna i Inas man + packade lite grejer. 7.15 åkte vi och kom fram till Jälla strax innan 8. Jag hade startnr. 8, alltså ca en timme efter första start som var just kl 8. Red fram precis lagom länge denna gång tyckte jag. Ina var först väldigt fokuserad på att hålla reda på Connie som stod i transporten och tittade på... Men efter ett litet tag började hon ändå lyssna och jag kunde fortsätta att "rida" henne. Inne i ridhuset var hon ensam ett bra tag men det verkade inte bekymra henne faktiskt. Lite spänd som vanligt och jag märkte att hon gick och tänkte på Connie under programmet, men hon lyssnade ändå bra och gjorde allt jag bad henne om, duktiga lilla häst! Så vi fick jättefina poäng (Trots -2 i avdrag för att jag la volten en bokstav för tidigt. Återigen, att ha 13 program i huvudet är inte bra...)! Många 7:or och 3 st 8:or (en travökning och båda galoppökningarna)! Jag har hela tiden hävdat att Ina borde få bra poäng på just galoppökningarna då hon gör dessa mkt bra, men domarna har inte gett mer än "godkänt" , tills nu. Äntligen en som såg kvalitén i dem :D
Resultat: 217p och 65,8% med bara 3 poäng från placering! Resultatsida

Här är filmen:



Direkt efter min start körde jag hem Ina (hemma kl 10) för att sen åka tillbaka till Jälla och kolla läget i tiden, sen till UPK och fixa Goliath. Jag kom fram till att jag hade ca en timme på mig till fix, så det var bara att bege sig för knoppning, putsning m.m. Han var ju grundbadad sen fredags men han har mkt vitt på kroppen som lätt blir smutsigt... Strax innan 12 åkte vi till Jälla där jag fick se att jag och Ina precis hade hamnat under placeringssträcket.
De startade lagklassen direkt efter prisutdelningen till LB:3an, det uppskattades!! Så jag fick lasta ur ganska snart därpå. Red fram ca 40 min (inklusive skrittpauser) och han kändes jättefin i allt vi gjorde! Lite pigg och tryckig, men ändå bra. Kanske ska lägga till att Goliath inte tävlat på jättelänge och att han inte är i trim för tillfället... Jag red honom en gång i fredags, annars brukar jag inte rida honom utan han var bara "vikarie" för Ina idag :) När det var vår tur kändes det bra. Han blev lite spänd och sprättig när vi kom in på banan, men lugnade sig rätt bra. Travprogrammet + skrittsekvenserna gick bra med en hel del 7:or. Sedan inför galoppfattningen försökte jag samla skritten så att han skulle gå kvar i formen. Dock kände jag hur han började att ladda... Och när fattningen kom, då tog han ett stenhårt tag om bettet, sköt ner ryggen och FOR iväg... Jag har aldrig varit med om liknande faktiskt då jag inte hade något alls i munnen, kunde heller inte göra något åt det. Från att ha gått asbra till att bara dra iväg helt och sluta lyssna totalt :P Tänkte; "Hur sjutton ska jag kunna lägga en 10-metersvolt i den här galoppen??" Men just volterna blev nog bäst av hela galopprogrammet då han samlade sig fint. Sen när de var klara, ja då var det race igen... Så förvända svängen blev ju katastrof då han tryckte på för mkt att han inte orkade gå kvar, så bytte till kors i fram som jag rättade. Andra gjorde jag en sämre, men mer taktisk väg på så då höll han den förvända. Ryggningen till galopp gjorde han bra också halten kan tilläggas. Trots att det kändes som att han gick över tygeln i en stel överform i hela galoppen så såg det som tur var bättre ut än vad det kändes som. Summa blev 61% vilket visade sig var ett bra resultat i dagens startfält. Så poängen är jag nöjd med! Jag var lite "butter" eller kanske besviken är rätt ord, direkt efter ritten, på att jag inte kunde göra bättre ifrån mig galoppen. Men samtidigt kan jag inte ställa några krav på oss i denna start eftersom jag bara suttit på honom en gång inför tävlingen och han är otrimmad... Han var ju glad över att få komma ut och tävla, lite för glad då energin lades på fel ställe men ändå ;)

Alla i laget red över 60% vilket var ett mycket bra och stadigt resultat! Jag+Goliat 61%, Ulrika+Rolle 60%, Linnéa+Moa 64%, Sara+Lola 63% och vi slutade 3:a i dagens lagtävling! Grattis till oss :D

Till finalen får vi se vilken häst jag tar. Ina är ju inte så haj än så länge på öppna och slutor har jag aldrig ridit med henne.. Men vi får se!

Uppdateringen kommer snart...

Igår blev det sent så hann inte uppdatera efter tävlingen... Sitter nu med skolarbete och samtidigt laddar in filmerna. Kommer att lägga ut dem sen här på bloggen. Det gick bra allt hela helgen iaf. Fotograferingen var rolig och gick fint! Hästarna skötte sig bra på söndagen och laget kom 3:a!

Ska skriva rapport ikväll. Nu måste jag käka något och fortsätta med skolarbetet, sen iväg och rida Ina och Majlis!

lördag 17 april 2010

Tajt schema

Gick upp för någon timme sedan för att förbereda lite grejer. Jag ska nämligen köra till Öregrund om 2 timmar och jobba som bröllopsfotograf =) Dock är själva fotoseccionen innan vigseln, så jag kommer bara vara där ca en timme. Efter det åker jag hem och svänger förbi UPK på vägen hem för att fixa en sak med Goliath + trailer. Sen är det gasen i botten mot Ina så ska vi trimma lite, bada pälsen och fläta så hon blir vacker imorgon! Jag ska dessutom bort ikväll så det gäller att hålla en hög speed-växel hela dagen för att kunna klara av tidsschemat.

Igår red jag Goliath iaf och han skötte sig mkt bra! Jobbade först igenom honom så att han skulle bli lösgjorde och få in benen under sig. Han har lätt för att böja på nacken, svårare är att få honom att jobba på rätt sätt. Sedan red jag igenom hela LA:4an och det kändes bitvis jättebra! I galoppen efter ökningen till samlingen måste han ta ihop sig ännu mera dock för att orka samla sig till 10-mvolten och sedan till den förvända. Annars kändes han mkt lydig och trevlig!

Sedan så passade jag på att bada honom (de går inte ut på lördagar) och det tog över 1 timme att få honom ren. Det var både höstens, vinterns och vårens lera som satt i den pälsen haha. Han hade flera meter långa hovskägg med massa lerklumpar i, kändes skönt att få klippa bort dem ;) Så nu är han renare iaf! Får nog ta bort lite småfläckar imorgon ändå men grunden är klar!

Nu måste jag fortsätta med förberedelserna. Ha det bra så länge och håll tummarna imorgon så är ni gulliga!

fredag 16 april 2010

Hoppträning Ina

Sen uppdatering då pga att jag kom hem 22.30 från stallet...

Min babe var bäst på träningen ikväll :D

Det började inte så bra med ett missförstånd över transporterna när vi skulle åka, så vi blev tvugna att "speed-byta" till sommardäck på Jessicas transport... Dock fick vi hjälp av Micke (stallägare Anna-Karins son) att byta alla däcken, och jäklar vad fort det gick! Jag hävdar bestämt att han har hamnat i fel stall, han hör nog hemma i ett Formel 1-stall med tanke på den däckbytarfarten ;)

På träningen då. Första gången Ina åkte transport efter den läskiga bom-händelsen när hon fastnade. Gick dock på hur snällt som helst! Första gången nu som hon var på UVFK och i det ridhuset. Ändå så accepterade hon ridhuset jättefort och kunde slappna av mkt fint! Lite läskigt med alla bommar som small, men är man dressyrhäst så är man :)

Sen till själva hoppningen. Ända sen jag började med Ina (aug. 09) så har vi bara hoppat några enstaka gånger. Och med "hoppat" menar jag några småhinder, mer som markarbete kan man kalla det. + att jag bara har hoppat en gång under/efter vintern. Detta sa jag till Karin som höll med mig om att vi tar en sak i taget så får vi se hur hon reagerar. Men shit, där fanns minsann ingen ringrostighet eller ovana! Trots att Ina inte har hoppat många hinder i sina dagar så hoppade hon som att hon aldrig gjort annat! All framtunghet hon haft tidigare i hoppningen var som bortblåst! Hon lyssnade så fint på mig! Red galoppen mellan hjälpena hela tiden, stadig skänkel och stöd och hon bara FLÖG över allt! Och hon gjorde det med spänst dessutom! Det kändes att hon litade på mig och att jag fixade avståndsbedömningen, som hon inte är världsbäst på... :)Och jäklar vad roligt hon tyckte att det var då :D Om jag klappade om henne efter hindrena medan hon fortfarande galopperade så kråmade hon stolt ihop halsen och småbockade lite av ren glädje och stolthet. Oj så stolt jag var!! Dessutom så lyckades hon charma Karin, tränaren, rätt rejält. "Hon är en riktig pärla" sa hon flera gånger =) Det bådar ju gott för framtiden efter en träning bara!

Fixade filmen på en gång, för imorgon kommer jag ha fullt upp och hinner inte sitta vid datorn nå mycket alls. Så här är filmen, är hon inte fiiiin??!! :

torsdag 15 april 2010

Hoppträning ikväll!

Nu har jag skickat in mitt hästbyte till lagklassen på söndag. Imorgon ska jag trimma pojken lite.

Catrine messade förut och meddelade att Ina skulle få (ännu en) ny sko påslagen i e.m. Detta betyder att det blir hoppträning ikväll! Yes! Film kommer det bli också!

Satt och funderade lite förut. Får hem tidningen ridsports nyhetsbrev (mail) och fick senaste igår. Där var det bl.a. en artikel om en amerikansk hoppryttare vid namn Michael Morrissey, som vid uttagningen av det amerikanska VM-laget försökte kvala med en häst. Dock när de kommer till vattengraven så stannar hästen och får en tillsägelse med spöet. Ok, tänker man och han kommer på igen. Men då, hela volten runt och ända fram till vattengraven så spöar han i takt med varje galoppsprång, riktigt hårt också! Det är INTE en vanlig tillsägelse som förberedelse, utan mer som "nu jävlar ska du hoppa den här vattengraven annars går du till slakt".... Man måste ju få säga till sin häst med spöet vid behov, men det där var ju helt vansinnigt!!! Och ännu mer förvånad blir jag av alla svenskars kommentarer på ridsports hemsida, att "visst ser det inte bra ut, men det är ju värre i Sverige på lokala tävlingar som händer hela tiden". Var?? Jag har faktiskt aldrig sett någon spöa upp sin häst på det där sättet inför ett hinder i Sverige någon gång. Det händer säkert, det är inte det jag säger emot, men det låter som att de försvarar den här knäppa amerikanen. Under hans ritt fick han varken tillsägelse av överdomaren, inte heller efter gjordes någon antydan till att han gjort fel. Dock kom en amatörfilm ut på youtube (som tur var!!) och NU har alla plötsligt reagerat. Han blev avstängd från kvalen + att han förhoppningsvis kommer bli bestraffad av int. FEI. Här är artikeln.

Lägger in youtubefilmen med så får ni se med egna ögon


onsdag 14 april 2010

Två träningar och en tappsko

Igår red jag och Jessica ut på en långtur. Superskönt i fina vädret! Dock fick vi en mindre rolig överraskning när Ina hade tappat sin nypåslagna tappsko IGEN! Och hovslagaren hade redan varit där på morgonen till en annan häst, så himla typiskt! Så idag på Uffeträningen red jag Lolan istället. Hade gärna trimmat Ina lite, men går inte att göra så mkt med en ömhovad häst utan sko...
Jag har iaf beslutat att jag bara ska rida LB:3an med Ina på söndag och inte LA:4an (lagklassen). Med tanke på att hon bara gått i en vecka efter ryggen + har tappat skor så jag inte kunnat träna något känns som att jag bara kommer att pressa henne genom ett svårt program som hon fortfarande är under utbildning för... Därför kommer jag att rida Goliath i lagklassen istället! Så jag rider framridningsklassen med Ina, åker hem med henne, sen till UPK och hämtar Goliath :) Det är en plan B men en bra plan tror jag!

Lola iaf. I början idag var hon lite emot i ryggen, krökte ihop sig och tyckte allt var jättejobbigt fast jag bara satt där och ville framåt med mjuka tyglar... Men efter halva lektionen ungefär så blev hon istället jättefin! Red ö.g., sidvärtes, enkla byten, ryggningar och sen MsvB:2an en gång. Efter det jobbade vi bara med enkla byten och byten. Vissa gånger blev det riktigt bra, men i början blev allt knas med de enkla.. Men bytena blev fina och idag var en stor dag, jag fick nämligen EXTRABERÖM! ;D Uffe ger inte beröm i onödan så det kändes bra! Han sa att han var glad över att jag lyckats komma ner så mkt mer i sadeln med sitsen. Lola har ju alltid lyckats skjuta upp mig i en för lätt sits och att jag hamnar i framvikt. Detta har jag jobbat med i 2 år ca... Så det var ju på tiden att det blev bra ;)

Ina har fotfarande bara 3 skor, så hon fick gå i hagen och mysa. Mockade direkt när jag kom till stallet, skönt att ha det klart, för att sen rida Majlis lite på banan. Fortsatte där vi slutade sist, med ö.g. halt, skritt, trav. Det märks att hon börjar bli bättre nu, för idag behövde jag inte jobba nåt alls med att hon skulle gå kvar i formen i ö.g utan gick fint kvar med mjukhet i munnen! Så mycket det i början + lite mer bärighet. Tilläggas ska nog att jag valde att rida i hoppsadeln idag. Vissa hästar kan nämligen tycka att jag kommer åt de FÖR bra med mina långa ben, så ibland kan de slappna av lite bättre om jag knöcklar ihop de i hoppläder istället :) Hon verkade trivas bra med det! Dessutom tog jag på en snokrem för att få ihop munnen med. Tror den fungerade positivt! Sedan gav jag mig åter på galoppen som inte alls gick förra gången. Men nu valde jag att jag skulle fatta galopp, sen sitta helt stilla och bara underhålla + hålla stöd så fick hon "reda ut allt" själv. Hon skjuter nämligen ner ryggen i marken, slänger bak benen och kör upp hela näsan i vädret och springer för att komma undan... Körde först höger och vänster, de gångerna kändes det som sist. Sen fick hon vila lite för att sen galoppera direkt igen och då hände det grejer faktiskt! Hon började smått men på riktigt, ge med sig och slappnade av bitvis i munnen och fick med sig bakbenen. Hon har lättare i höger än vänster kan jag ju lugnt säga! Jag får se till att filma nåt hemmapass så får ni se hur hon gör, lite svårt att föreställa sig kanske ;)




Imorgon är det hoppträning med Ina! Och skulle hon fortfarande vara 3-fotad så kommer jag rida Majlis igen. Så hoppning blir det i vilket fall!


tisdag 13 april 2010

Hoppfilmen

Här kommer filmen från tävlingen! (Jag vet att jag måste bredda skrivdelen av bloggen, I´m working on it... Tips så länge: Tryck på helskärm, längst ner till höger på youtubeklippet)



Fullständig rapport + gårdagen

Äntligen kan jag slå mig ner vid datorn i lugn och ro. Just nu sitter jag i BH och mjukisbyxor på altanen och STEKER! Jäklar vad solen ligger på! Känns som sommar :) Idag blev det även premiär för sommarskorna! Det är ett riktigt vårtecken när man kan gå i sådana öppna skor utan strumpor, utan att frysa!

Igår iaf så tänkte jag rida Ina på banan. Hon hade dock tappat en framsko i hagen (lervällingen) men jag tänkte att jag kunde testa att rida på banan ändå, där det är mjuk. Det har gått bra tidigare tillfällen, men nu kändes det som att hon ömmade lite i hoven och ville inte använda den fullt ut, så det var bara att sitta av. Kan tillägga att hovisen kom lite senare och slog på en ny sko+helsula, så idag ska jag rida ut! Under tiden som jag var på banan så hade Ulrika börjat fixa Majlis, så det blev bra timing att rida henne på en gång :) Jobbade nästan bara med ö.g. mellan skritt och trav fortfarande, sen även att hon ska mjukna och slappna av. Hon är väldigt snäll den damen, inte alls stoig, men otroligt envis! Tur att jag också är envis då ;) Hon blev iaf mjukare och lättare i munnen mot slutet, kunde flytta sig sidvärtes utan att käfta emot i munnen, gå kvar i formen i ö.g. Såg lite trötter ut när jag satt av och skrittade av henne :)

Tävlingsrapporten sen då.
Jag hade tänkt att kunna publicera filmerna nu, men när jag skulle fixa dem så hade jag tydligen bara laddat in lagklassen och kameran var i stallet... Får fixa ikväll med det istället. Har väl eg. inte så jättemcket att tillägga på det jag redan skrivit. Inför första klassen var han jättepigg och busig, bockade rätt mycket på framhoppningen. Dock lugnade han sig rätt snällt ändå. På banan var han pigg och alert, 0 fel i grunden. Första i omhoppningen gjorde jag en chansning och svängde innanför blocket mot den lite bredare oxern, men han flög över och det var bara att fortsätta! Vi fick till en helt ok sväng till nästa räcken, men med en liten touch i och bommen föll.. Drog ner lite på svängarna då och hoppade nästa som var insprånget till en linje. Sista, linjen ut var en oxer och jag fick inte igenom mina halvhalter utan han studsade lite istället och då fick vi ett missförstånd om själva språnget som res. i ett stopp. Hoppade snällt sen. Dock ute ur ridhuset märkte jag hur trött han hade blivit...

Lunch i transporten och vila inför lagklassen. Hur det gick för alla i laget har jag skickat in en rapport om till www.uppsalaponnyklubb.se under "nyheter". Jag red fram kort och hoppade endast två språng för att spara hans krut som jag märkte var på låg nivå.. Inne på banan taggade han lite igen, men efter första hindret var han TRÖTT! Gårdagens maraton hade börjat sätta sina spår och vid hinder nr 5 som var en bred oxer, ville jag lägga honom precis rätt. För långt ifrån skulle han aldrig orka i detta läge. Vi låg bra eg. men Kalle stannade ändå (kändes som att det berodde på trötthet) Hade jag gasat på honom mer hade vi kommit helt fel och förmodligen kraschat istället. Men la en volt iaf, smackade igång lite och hoppade resten av banan felfritt. Dock fick jag "släpa" runt honom stackarn, med noll krut i tassarna kvar... Vårt lag slutade på 4 fel och vi hamnade på en 5:e-plats av 15 startande lag. Nästa gång siktar vi högre! Kalle var trött men nöjd att få komma hem till boxen igen :)

Just det! Ormen och Sara var ju med i unghästklassen i 90 cm (debuten) och de red FELFRITT!! Kom precis när de startat =( Men passade på att ta några rosettbilder! Kan ju meddela att Ormen hade växt 2 m till sen sist jag såg honom...

Ormis snart 4 år!


Hoppfilmerna från tävlingen kommer ikväll!! =)

söndag 11 april 2010

Snabbrapport

Nu är jag fruktansvärt trött och det känns som att mina knän ska gå av snart, så det får bli en kortare rapport idag från tävlingen, så skriver jag en riktig imorgon :)

1m: 0+8 (ett pet plus ett missförstånd bara, annars superfin!) Jättebusig och taggad på framhoppningen!

1m lag: 4 fel. INGET krut kvar i tassarna efter gårdagens maratonlöp på 288an i 8 km... Han var så trött =( Ett stopp på en bred oxer, resten felfritt. Fick dock släpa runt honom resten av banan stackarn. Sån kämparinsats han gjorde!

Filmer och fler bilder kommer. Här är lite smakprov:









lördag 10 april 2010

Asläskigt!!

Dagen började med ett dressyrpass på Majlis. Idag hade hon motorn bra igång redan från början! Mest ö.g. idag med fokus på att hon skulle göra lugna ö.g. med formen kvar. Gjorde några bakdelsvändningar med, vilket hon gjorde bra, spec. med tanke på att hon aldrig gjort sådana innan fick jag höra ;) Idag gick det att svänga bättre i galoppen med, men det var lite för jobbigt att orka jobba på den volten, så inte så övermkt krav där. Fin blev hon iaf!

Sen ut på en tur med Ina och Catrine+Connie. Idag fick de fräsa på lite, var nog skönt för dem, glada blev de iaf ;)

När jag kom till UPK sen för att bada och fixa Kalle fick jag höra på en gång att något hade hänt. Alla storhästarna hade mitt på dagen rymt ur hagen och sprungit hela 4 km på 288:an innan dem lyckades blocka vägen så de sprang hem igen. Kenneth hade öppnat tråden i en av våra sommarhagar och hästarna fick springa in där. Inga hästar blev allvarligt skadade, mest småsår och tappade skor. Lemans fick en mindre brännskada på ett ben dock. Men bilisterna då?? Några var tydligen snälla och hjälpsamma, medan andra bara tutade både på tjejerna som sprang längs vägen och på hela hästflocken innan de körde om!!! Fy fan säger jag bara!!! Tydligen var de ju inte rädda om bilarna eftersom de bara körde om en flock skenande hästar längs en väg, så då kunde de väl ha ställt sig tvärs över och spärrat så de inte behövde springa så långt????

Kalle verkade dock väldigt pigg, glad och fräsch i hela kroppen och benen märkte jag när jag promenerade med honom i ridhuset för att han inte skulle stelna till. De ska kollas imorgon igen, men han verkar vara i full kondition för att kunna tävla! Badade och putsade allt, så förhoppningsvis är inte hästen helt slut imorgon. Jag menar.. att förbereda sig för en tävling genom att springa 8 km på 288:an är väl inte det ultimata...

Det står t.o.m. om allt i expressen. På bilden är det fr. vä: Monark, Sorbits och Rowan som är synliga. Klicka här för att komma till artikeln.

Nej, så håll tummarna för att Kallemannen (och såklart alla de andra hästarna) mår bra även imorgon! För då bär det av till Säfva och första omgången av division 3-hoppningen!

fredag 9 april 2010

Gårdagens hoppträning + Kalle

Jag kom hem så sent igår från hoppträningen (hemma vid 23..) så jag hann inte uppdatera i bloggen då jag ville ha med filmen på en gång. Gjorde dock klart den, så den kommer ni få se nu ;)

Först tänkte jag bara skriva in att jag precis har ridit Kalle. Vi ska ju tävla på söndag (div3-hoppning) och jag ville rida igenom honom lite. Jobbade honom låg, djup och mjuk, mkt sidvärtes, små små hjälper som han lyssnade fantastiskt bra på! Blev supermjuk och elastiskt, t.o.m. i vänstersidan som han tycker är lite jobbig. Hoppade ett litet kryss sen med markbom innan i galopp några gånger och la sen upp det till ett 90-räcke, fortfarande markbom. Mycket smidig och lyhörd! Någon gång lite studsig pga vänstersidan, men då red jag igenom den igen och sen blev han mjuk och kunde både korta och länga. Känns skönt efter detta pass inför söndag!

Nå, till hoppträningen nu då. Hästen jag red är ett sto född 2005 (en 5-åring helt enkelt). Jag har inte koll på stammen, men hon är stor och jättesnäll å cool! Skulle aldrig kunnat gissa att hon var 5 år med tanke på tempramentet =)


"Majlis" kallas hon (kommer inte ihåg hennes riktiga namn) och eftersom jag aldrig suttit på hästen innan denna träning så försökte jag fråga ägaren lite om hur hon är och liknande. Fick höra att hon kunde ha lite problem med energin och tempot och att hon krävde mycket ridning. Sådana hästar gillar jag när man måste jobba för leverbrödet!

Så när jag hoppade upp på fröken så visade jag på en gång att jag ville ha ett högre tempo och mer energi än vad hon brukar vilja gå i. Jobbade till svetten rann på framridningen, men då släppte det faktiskt och jag kunde jobba henne väl och hon blev trevlig i munnen. En bra grundenergi gör allt så mycket enklare, då kan man ju jobba hästen =) I hoppningen sen var hon SVÅR att svänga med i galoppen, så övningarna (se i filmen här nere) var väldigt bra... Man behövde också rida henne ordentligt in i hindret, då hoppar hon snällt hur än kom på det!

Det var iaf en superkul lektion och en jättefin och rolig häst som jag kommer att fortsätta rida lite då hennes ägare gärna vill ha henne mer utbildad. Jag var på den idén på en gång, för trots att detta var första gången jag satt på Majlis så sa både tränaren och ägaren att de aldrig sett henne så fin =) Hur bra betyg är inte det??? Sånt kan man leva på länge... Så ägaren, Ulrika, har sagt att hon fixar allt i stallet (Majlis står i Inas stall) och t.o.m. hästen om det skulle behövas så behöver jag bara hoppa upp. Haha, värsta proffsryttarteamet!

Gjorde som sagt en liten film då från träningen, here it is!


onsdag 7 april 2010

Ina + imorgon

Idag red jag ett litet pass på banan med Ina. Tänkte först rida hela passet med henne i låg, djup och lång form, men eftersom hon hade så mycket krut i tassarna, så fick jag först rida henne lågt, sen ta upp henne i tävlingsform (för att hon ska kunna slappna av mer i den lägre igen). Efter det testade jag att länga henne igen och då fungerade det mycket bättre =) Det är en rätt cool känsla att kunna rida sin häst med nästan enbart sitsen, medan huvudet söker sig ner nästan ända till marken, vid frambenen. Detta med att jag knappt håller nåt alls i tygeln, bara det lilla som hon vill ha som stöd för att inte göra en kullerbytta framåt ;) Duktig var hon iaf! Idag invigde vi det grå/rosa schabraket med och my god vad hon klädde bra i det! Måste ta en bild nästa gång jag tar på dressyrsadeln! Med de grå lindorna till såg hon väldigt välmatchad ut!


Imorgon skulle eg. jag och Ina åka och hoppträna för tränare (premiär) men eftersom hon precis blivit bra i ryggmusklerna så får det vänta en vecka. Men idag blev jag tillfrågad om jag kunde rida en tjejs unghäst (som står i Inas stall) på den träningen istället och sådant säger jag aldrig nej till =) Så det blir spännande eftersom det blir första gången som jag sitter på hästen. Om jag kan slänga åt någon filmkameran så ska jag lägga ut film här sen.

Nu ska jag gå och fortsätta kurera min förkylning så jag orkar träna imorgon!

tisdag 6 april 2010

Ina är extremt frisk!

Nu är min lilla Ina helt fräsch och kry i ryggmuskelaturen igen =) Igår, måndag, stod jag och klämde på ryggen när hon stod i stallgången och hon markerade ingenting. Redan när jag tog in henne från hagen så var hon omåttligt pigg och glad, så jag förstod att hon var bättre! Så vi gick till banan och jag löslongerade henne (hon springer fritt på banan och lyssnar på kommandon från min röst) och det var ju inga tecken på ömma muskler där inte... Nej, extremt överlycklig travade Ina runt och sen fattade galopp på mitt kommando och rörde sig lätt och elastiskt. Så då gick vi in i stallet igen, jag tog på henne sadel och träns för att känna på henne uppsuttet. För om hon skulle ha ont fortfarande, skulle det verkligen visas då sadeln + jag kommer på ryggen då hon har haft sadeltvång tidigare. Nej, inte var det några problem heller. Red runt några min på banan i alla gångarter. Fröken var oförskämt pigg och glad så jag fick dämpa tempot rätt mkt för att kunna "känna på riktigt" så att hon inte bara gick på fart, utan kunde ta i utan att ha ont med. Så nu är Ina helt helt friskförklarad :D

Idag var vi ute på en tur som förut igen och allt gick suveränt. En lugnare, men dock lika glad häst idag! Mycket nöjd såg hon ut efteråt. Nu när hon är van att bli riden/tränad så tycker hon att det är fruktansvärt tråkigt att inte få göra annat än att gå i hagen i en vecka... Så just nu är jag väldigt poppis hos min lilla dam =)

Eg. skulle vi ju ha ridit vår första hoppträning för tränare nu på torsdag, men eftersom hon precis kommit igång med ryggen igen så avvaktar vi en vecka. Dock ska Jessica rida Connie på träningen så jag kommer åka dit och titta+fota!

Mer uppdatering imorgon, då det blir ett kortare pass på banan.

Over and out

måndag 5 april 2010

Film och bilder

Vi börjar med bilderna...


Uppställda


Puss på duktiga fuxdamen!


En Winston-look-alike??


Vänsteröppna


Vänstersluta


Galopp


Efter i bakbenen i bytet, men SÅÅ söta framben =)

Och sen filmen:





Tävlingsrapport MsvB:2

Idag var det då dags för tävling med fröken fux! Vid 9.30 hämtade jag upp Micaela nära Gränby, som skulle vara min groom idag. När vi kom fram till UPK tänkte jag ta med transporten ner till framsidan på en gång så att det är klart (en av UPK:s transporter som står på parkeringen). Påkopplad och klar, men när jag försökte köra fram med den så hände det nada. Vi kom ingenstans! Tillslut efter lite däckspinn så lyckades jag komma fram ca 2 dm... Gick ut då och kollade på däckspåren efter transporten och på dem att döma så hade högerhjulen låst sig helt! Detta var förmodligen för att någon hade dragit i handbromsen på trailern. Jag har varit med om det förut en gång och då fick jag lära mig att man ska slå jättehårt med en hammare, någonstans på runt hjulen, men jag visste inte vart..? Försökte bonka och slå med mina gummistövlar, lägga i och ur handbromsen, men vi kom fortfarande ingenstans... Nu var det lite panik eftersom vi inte kunde stå där hela dagen om vi skulle kunna komma till tävlingen. Så Micaela fick gå och putsa på Lola medan jag försökte lösa transportproblemet. Ringde runt till många, men av olika anledningar så gick det inte att låna deras transporter tyvärr. Men då kom Saras pappa ut och frågade "Är det du som har panik"? "Ähm, ja det är jag" svarade jag då. "Du behöver inte ha det längre, för jag har fixat din transport"! Det var som en ängel från himmelen ramlade ner! Snacka om dagens hjälte!! (Jag passade även på att fråga var man ska banka på hjulen om de skulle låsa sig igen, så nu vet jag! En erfarenhet rikare :) )

Så när transporten var fixad och klar så blev det en speed-knoppning istället på ca 15 min (jag kan eg. mkt snabbare, men då måste jag slänga ihop knopparna och LITE klass vill man ju visa upp i en msv-start...)

Väl framme på Lurbo så var vi efter rätt mycket tidsplanen, men det är ju bara att göra det bästa av situationen. Vi fick ju iaf starta! (Positivt tänkande är rätt nödvändigt vid sådana här dryga tävlingsdagar...) 15 minuter fick jag och prinsessan Lola på oss som framridning, kanske inte det ultimata upplägget innan en msv, men det gick! För shit vad fin hon var idag!!! Så mjuk och stadig. Jag behöver inte längre sitta och "jobba emot" henne under programmen, utan kan istället forsla runt henne och vi båda har samma åsikter vilket ger ett så mycket bättre flyt! Allt kändes inte perfekt såklart, men mycket var bra! Bytena gjorde hon snällt, dock orkade hon inte samla sig på banan tillräckligt för att byta rent, utan kom lite efter i bak i båda bytena, men sånt händer :) Mest 6:or idag! Några 7:or och 5:or (bytena 4:or) och koeff 7 på gångarter (!!) och 6 på resten. Summa och resultat blev hela 57,9% avrundat till 58%! Detta är mitt och Lolas nya rekord i medelsvår poängmässigt, men jag var ändå supermeganöjd med henne och ritten INNAN vi fick veta vad domaren tyckte. Det är nästan ännu viktigare tycker jag :)

Så supermycket ros till vackraste Lola som trots en lite halvurflippad ryttare, taskig framridning och pälsfällning ändå orkade samarbeta med mig och prestera 58% i MsvB:2. Kom ihåg att Lola är en lektionshäst och har då såklart inte alls samma förutsättningar som privathästar (som har samma ryttare och träning varje dag) att kunna utvecklas och prestera på tävling. Men detta gör det nästan ännu roligare för mig, för när det går bra, då kan man verkligen känna sig nöjd!!

Jag ska lägga in både bilder och filmer ikväll, nu måste jag nämligen ÄTA! Har inte ätit något på hela dagen. Eller jo, jag drack en kopp te kl 9 ;) Men en hinner jag med:


Snart kommer det mer! :)

söndag 4 april 2010

Bara stövlarna kvar

Red Lola en stund i e.m. Från början var hon lite småjobbig, men efter en liten stund blev hon väldans fin!! Red igenom hela programmet sen och hela travprogrammet + ryggningen (!) satt som en smäck (läs. perfekt)! Galoppen var också fin, men där var hon lite slarvig och inte tillräckligt lyhörd. Mest var det problem med det enkla bytet, vi fick inte till den perfekta "fjongen" utan att det blir för studsigt eller för mkt slow motion... Men bytena gjorde hon fint, ett helt rent faktiskt :) och galoppinridningen blev bra när hon slutade studs-ladda inför ett, vad hon trodde skulle bli, byte. Så vi får se hur det går imorgon, kul blir det iaf! Det blir knoppning imorgon bitti istället för idag. Jag vill ha FINA knoppar på tävlingen, inga rufsiga fågelbon.

Eftersom det är regionalt imorgon får jag inte rida med mina skor+chaps (läs senaste tävl.berättelse för full förståelse) utan kommer ta på mig mina gamla hoppstövlar med snörning och som är något för korta egentligen. Men de får duga! Ska lämna in mina vanliga stövlar när jag har lite mer pengar igen, alltså efter löning...

Fick just uppdatering från Catrine. Hon och Connie kom 3:a i båda klasserna i Tierp idag :D Så roligt!! Det är de så väl värda!

Nu är allt putsat och klart inför imorgon, förutom stövlarna som ska skinas upp nu tänkte jag.

Söndag=förberedelser

En kort uppdatering :) Jag ska alldeles strax åka till UPK och rida Lola. Vi ska rida igenom MsvB:2an tänkte jag för att rytmen ska sitta bra imorgon. Jag har dock inte bestämt mig om jag ska fläta idag eller imorgon... Det är ju skönt att ha det gjort, men vi ska inte åka förrän 10.45 imorgon, så jag kanske gör det på morgonen istället. Knopparna blir så mkt finare om man flätar samma dag (utan en natts rullningar i boxen..). Hur ska jag göra?

Nu borde Catrine och Connie vara i Tierp. Efter min snabba tidsräkning så borde de starta runt 14 första gången så jag håller alla tummar jag har! Om Connie kan hålla sig lika lugn och fin som på Lurbo så kommer det gå jättebra =)


Catrine och Connie i Heby 6 mars


lördag 3 april 2010

Sån mysig vårdag!

Gud vad underbart varm, ljus och vacker dag det har varit! Hade passat perfekt med en ridtur, men vi tog oss en promenad istället då hon inte var 100 kry i ryggen. Mysigt det med! Idag hade jag förberett mig lite mer på "vårfloden" som finns överallt genom att slänga på mig mina gummistövlar. Något tätare än springskor? Svar: Ja!

Jag får ofta 2 frågor av folk (de är återkommande..) så jag tänkte att jag kunde svara lite snabbt på dem här på bloggen:

  1. Varför rider du så många hästar?
  2. Hur hinner du med alla hästar?
1) Svar: Numera är det ju "bara" tre hästar som jag tränar och tävlar, det har ju varit många fler samtidigt tidigare, och många andra hästar innan =) Men jag känner att om jag bara skulle rida på en häst, t.ex. Ina, då skulle jag tillslut bli så van att rida bara henne med den metoden som fungerar för just henne. Men om jag sen skulle hoppa upp på en annan häst helt plötsligt så skulle jag förmodligen behöva använda mig av en annan ridning, anpassat efter den hästen. Så rider jag många olika hästar kontinuerligt så håller jag mitt "rid-huvud" igång bättre. Jag underhåller alltså förmågan att kunna anpassa min ridning efter en analys om vad krävs för att kunna rida olika hästar på bästa sätt. Men självklart finns det en till anledning till att jag rider tre hästar istället för en. Det är p.g.a. att jag har kommit så långt med alla tre hästarna och allt fungerar så himla bra, både på tävling och träning, i utvecklingen! Ina är ju "min" redan, så henne är det ju självklart att jag rider. Men med Lola har jag kommit upp till medelsvår i dressyr och med Kalle har jag nått upp till 1.10m. Detta är något som jag inte är beredd att bara slänga bort. Jag har ju verkligen fått kämpa mig till detta och lagt ner mycket blod, svett och tårar (talesätt), så att lägga ner min "karriär" med Lola och Kalle har jag inga planer på alls =)

2) Svar: Det undrar jag med ibland, hur jag hinner med alla hästarna. Men har man en bra planering in i minsta detalj och en vilja och intresse av att verkligen vilja hålla på med den här sporten så är det lättare att göra "uppoffringar" i vardagen. Jag har ett mål, eller kanske många mål förresten, med min ridning. Och de målen är inte i närheten av att vara en skogsryttare. Vill man uppnå något här i livet så gäller det att man klarar av att hålla fokus på sina mål och vara beredd på att lägga ner mycket tid som ibland gör att man måste välja bort andra saker. Detta gör jag. Därför tror jag att jag hinner med alla hästarna så pass bra som jag ändå gör. Men Lola och Kalle rider jag ju inte lika ofta. Det blir 1-2 gånger i veckan ca eftersom de båda är lektionshästar och har ett jobb att sköta. Ina däremot har jag ju varje dag så henne har jag tätt inbokad i min kalender =). Men jag kör ofta med uttrycket: "Allt går bara man vill" vilket stämmer väldigt bra!

Hoppas att detta dög som svar till er som undrade =)

Planering

Har just avanmält till morgondagens tävling i Tierp. Det känns alltid jättekonstigt när man har gått och laddat inför en tävling, och sen kan man inte åka på den...

Jag ska iaf tävla på måndag av alla dagar (det är en röd dag) på Lurbo. Då ska Lolan in och prestera årets andra start och medelsvårprogram. Denna gång, precis som förra, är det MsvB:2 vi ska rida. Det är mitt absoluta favoritprogram av alla medelsvår man kan rida :D Den är så roligt upplagd! Det ingår galoppin- och utridning, öppnor, diagonalslutor, ökningar, ryggning, enkla byten och galoppombyten. Sist vi tävlade gick det jättebra då vi tog ett stort kliv framåt! För er som inte sett filmen från den tävlingen kan jag lägga in den här. På min youtubesida har Lolas uppfödare skickat en jättegullig kommentar på denna film om att de är så stolta! Underbart att höra eller vad?? Här är filmen iaf...



Snart ska jag åka till Ina och se hur det står till med ryggmusklerna idag. Ev. kan jag skritta henne, annars får det bli tömkörning. Vi får se hur tillståndet är :)

fredag 2 april 2010

Långfredag

Idag tog jag och Ina en promenad i det härliga solskenet, hur mysigt är inte det :) ? Hon visade knappt något alls i ryggen idag och verkade pigg och glad. När jag skulle släppa tillbaka henne i hagen hos Connie så var det några från något annat stall som red på ridbanan, bl.a. en lång tjej på en liten shettis. Hon red barbacka med ett schabrak på och hennes ben var några cm från marken... Shettisen var otroligt söt (vilken är inte det förresten..?) och när hon skulle galoppera så hamnade tjejen ganska långt fram på manken, kanske schabraket som gled? Men iaf så böjde sig shettisen lite framåt och "klädde av sig" både schabrak och ryttare i slow motion. Såg väldigt roligt ut haha! Tjejen verkade van vid det, så det händer nog mer än en gång per ridpass kan jag tänka mig. En annan tjej som satt på en nordis sa iaf att hon tyckte Ina var fantastiskt vacker . Det kan jag ju inte annat än att hålla med om :)


Min vackra tös!

torsdag 1 april 2010

Inas rygg

Uppdaterar läget om Inas ryggmuskler (läs tävlingsberättelsen i inlägget innan för att få info vad som hänt). Hon såg glad ut när jag kom idag glidandes omkring i leran med en morot i högsta hugg ;) Inte lika populärt att gå in i stallet från hagen utan Connie, men någon gång ska hon minsann lära sig tillslut... Tog av täcket och kände/tryckte längs ryggmusklerna och ryggraden. Från början reagerade hon noll, men det vara bara för att hon stod som en giraff och blickade bort mot hagen (Connie) och spände musklerna så mycket att det inte kan ha känts något.. Men när hon ställde sig normalt igen så var det lite. lite reaktion i musklerna fortfarande. Dock VÄLDIGT mycket bättre och ingen svullnad kvar. Men tillräckligt för att inte kunna tävla på söndag, så jag ska stryka mig från Tierp. Det är ju inget snack om att jag ska tävla såklart när hon är i den konditionen, men det är så synd, det hade varit en helt perfekt tävling! LB:1 och LA:1, få starter och för Anette Simson, älskar att rida för henne eftersom hon är så rättvis och skriver så bra kommentarer! Men men, inget att göra åt.
Imorgon blir det iaf antingen en promenad eller lite tömkörning.

Jag ska lägga in lite bilder från i lördags tänkte jag. Alla bilder är urklippta från filmerna, därav är inte kvalitén som på en "vanlig" bild. Men det fungerar ändå väldigt bra tycker jag att klippa ut från filmer, för då får man ändå se hur hästen rör sig =)

Bildbomb:





















Filmer kommer senare

Tävlingsrapport Div2, 27 mars

VÄLKOMMEN!

Nu är bloggen nästan klar och hittills har jag enbart fått positiva reaktioner på den, jättekul!!

I denna blogg kommer det bara stå om mitt hästliv. Innehållet kommer mest bli om upplägg, vardag, träning och tävling. Helt enkelt min "hästvardag" för att försöka kunna klättra upp i klasserna för att nå nya nivåer i min ridning.

Jag tänkte inviga bloggen med en rapport från senaste tävlingen, som ägde rum på Lurbo den 27 mars 2010, där det var mycket "debut" med i bilden eftersom Ina bl.a. skulle starta LA/LA:4/regionalt för första gången. Detta var även den konstigaste tävling jag varit med om hittills...

Dagen började tidigt då jag gick upp vid 5 ca. Jag skulle ha varit i stallet ca 6.30 men filmkameran krånglade när jag skulle kolla den på morgonen, så jag kom fram strax efter 7. Då var det knoppning av prinsessan som gällde. 8.15 lastade vi Connie (min hästägare, Catrines, andra häst) eftersom de skulle starta kl 9.56 i LB:3an. Jag och Ina skulle inte starta förrän 13.06 så när Catrine och Connie hade ridit klart sin ritt (som f.ö. gav de 4:e-platsen med 67%!!) så körde jag hem med bil+transport för att hämta Ina. Damen i fråga var något upprörd över att ha blivit lämnad hemma utan Connie (de är bästisar...) men lät sig snällt självlastas utan några krångligheter. Väl framme på Lurbo igen blev det ett himla gnäggande vid "återföreningen" av de två damerna som tydligen inte klarar sig utan varandra... Det där gnäggandet höll i sig när jag red fram och Ina hade lite svårt först att slappna av. Det blev dock lite bättre efter ett tag och hon gick riktigt, riktigt bra! Så jag hoppades att hon skulle kunna slappna av inne på banan, för då visste jag att hon skulle kunna göra ett kanonprogram ifrån sig! Dock blev det inte så. Båda kortsidorna, framförallt den närmast utgången (?!) vägrade hon nästan gå i närheten av. Detta gjorde att hon spände till väldigt mycket och vid många tillfällen i övriga programmet med. Men mycket gick bra också! Bl.a. ökningarna (både i trav och i galopp). Det var nog de bästa hon någonsin gjort på tävling. Trots det fick vi "bara" 6:or på samtliga. Jag tycker att vi var värda åtminstone 7:or, men det är ju domaren som bestämmer så det är inget att göra (Jag har slängt ihop en film som visar hennes ökningar från detta program, den kan jag lägga ut ikväll för er som inte redan sett den på facebook). Galoppdelarna gick också väldigt bra och där fick vi lite fler 7:or också. Mycket avdrag här och var för hennes spänningar, men vi fick ändå ihop 60,9, vilket jag är nöjd med för det programmet.



I pausen sen när vi lastat in hästarna hade jag tänkt att jag skulle gå och äta lite. Jag klarar aldrig av att äta frukost innan en tävling (det tar stopp i halsen pga nerverna..) så då försöker jag alltid trycka i min lite mat mellan klasserna istället :) Jag var på väg mot cafeterian när jag plötsligt blev stoppad av en människa som undrade vad jag hette. När jag svarat på frågan påstod hon att de höll på att diskutera mig inne i sekretariatet. Jaha, tänkte jag och varför då? Jag fick till svar att jag inte fick tävla i mina skor+lädershortchaps. Detta var väldigt konstigt tyckte jag eftersom jag hade kollat upp detta extra mkt förra året när jag skulle rida division 1-dressyren på Lola. Mina stövlar hade ju gått sönder och jag hade inte råd att köpa nya. (Jag hade försökt att hitta en skomakare som kunde laga dem, men antingen var den oduglig eller allergisk...) I TR då hade jag klart och tydligt läst att man (även på reg. nivå) fick byta ut ridstövlarna mot skor+chaps så länge det var samma färg och inte hade fransar. Men väl inne i sekretariatet så fick jag veta att någon person (anonym tydligen) hade varit inne och lagt in en protest för att försöka få mig diskvalicerad från nästa klass, LA:4 som var lagklassen! Vem gör något sådant? Har folk så otroligt lite att göra och ingen fokus på sig själv att man måste gå och lägga in en protest mot mina chaps (som f.ö. inte ger mig någon fördel, bara mindre stöd än stövlar). Vore en sak om det handlade om sporrar eller bett, som verkligen kan påverka, men protesten handlade just om att jag hade mina skor+dyonchaps på mig. Överdomaren kallades in men de påstod att jag inte fick tävla med den utrustningen på regional nivå. De visade även att det stod i TR på nätet. Vad 17 skulle jag göra nu? Rida barfota eller??? Jag var på en tävling med två hästar och skulle strax rida. Hur skulle jag kunna få tag i ett par ridstövlar som passar mina fötter och mina långa ben där på så kort tid? Just då blev det bara FÖR mycket! Många vet nog vad jag snackar om när jag säger att jag lägger ner övermycket timmar, energi, engagemang och pengar på denna sport. Man håller hästen och sig själv i trim. Man förbereder, sliter hårt och lägger ner hela sin själ på sporten för att någon gång kunna bli lite lite bättre och få känslan av att man lyckats till slut, att allt är värt mödan. Denna känsla + att jag har haft det j*vligt jobbigt privat senaste månaderna gjorde att allt bara svämmade över kanten. Jag började STORGRÅTA bara sådär och kunde inte sluta på över en timme. Jag brukar aldrig gråta "in public" annars, jag är verkligen inte sån, men jag kunde inte göra ett skit för att stoppa det. Det var som att allt bara kom fram blandat med en stor känsla av hopplöshet. Inte visste jag hur jag skulle lösa stövelproblemet heller... Men det problemet löste en jättesnäll tjej som står på Lurbo åt mig. Klara Hovstadius kom och frågade mig om jag ville låna hennes stövlar och det tog jag emot med glädje! Eg var de lite för små och lite trånga, men det spelade ingen roll just då, bara jag fick starta! När jag väl kom upp på Ina så kunde jag knappt röra mina ben haha, än mindre komma åt med sporren, så jag gissade att detta skulle bli en intressant tävlingsstart. Det blev det också. Ina la ner så mkt energi på fel saker som att spänna sig, gnägga mm så hon blev trött och spände då emot i ryggen, slog med huvudet och vägrade nästan att skritta. Tjohej tänkte jag som strax skulle in på banan och rida vårt första LA-program. När man ska göra galoppinridning, sidvärtes, bakdelsvänd. och förvänd galopp måste man ha lite fart iaf... Men vi KÄMPADE oss genom hela programmet! Ina var helt slut, jag var helt slut, men vi gjorde det ändå :) Många, många småmissar här och där men hon gjorde allt, höll även förvända trots sin trötthet. I 10m-volterna i galopp har jag aldrig pressat så mycket med skänkeln tidigare, men vi kom runt haha! Man får ha en plan B ibland... 6:or på både förvända och skänkelvikningarna som hon eg. inte är fullärd i :) Resultatet blev iaf ca 55% i hennes första reg. LA:4 vilket är ett bra betyg på den ritten enligt mig. Jag är mest glad över att ha fått starta + lyckats få igenom henne genom programmet! Laget slutade några platser utanför placering då det bara var 2 placerade lag denna dag.



Väl hemma igen så skulle vi lasta ur Connie och Ina som vi har gjort 1000 gånger förr. Först tar vi ut Connie, sen öppnar vi till Ina+flyttar mellanväggen. Denna gång hade Ina dock väldigt bråttom och försökte backa ur innan bommen var borta och lyckades på något sätt hamna UNDER bommen halvvägs så hon fastnade under den med ryggen! Panik är nog rätta ordet. Jag stod och höll i henne i transporten och om jag hade gått närmare henne hade hon bara försökt backa ännu mer och fasta mer då. Catrine lyckades tillslut få henne att gå in i trailern igen och vi kunde få bort bommen. Vi var såå rädda för att hennes ryggrad blev skadad, men som tur i oturen fick hon sig "bara" en ordentlig törn i ryggmusklerna. Hon var öm och svullen dagen efter, men jag har masserat in aloe heat lotion + gått promenader med henne och hon blir bättre hela tiden. Jag ska precis nu åka iväg till henne och se hur det ser ut nu.